PLDM solicită „partidului de guvernământ” să retragă sistemul mixt din Codul electoral
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) solicită „partidului de guvernământ să-și reconsidere pozițiile, să revină în cadrul legal, al normelor democratice și al statului de drept, să retragă sistemul mixt din Codul electoral, să înlăture carențele în dialogul cu Uniunea Europeană și să îndeplinească condiționalitățile celor mai importante instituții europene privind combaterea corupției, independența justiției, respectarea sistemului parlamentar pluripartit, etc.”.
Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, PLDM afirmă că „există suficiente mecanisme de a relua dialogul cu UE și de a evita consecințele dezastruoase pentru cetățeni ale reevaluării Acordului de Asociere și stopării finanțării Republicii Moldova”.
În declarația sa, PLDM constată cu îngrijorare că noua configurare politică de guvernare transformă Republica Moldova într-o feudă autoritară, izolată pe plan internațional, lipsită de resurse și perspectivă de dezvoltare. „Ne întoarcem vertiginos în trecutul opac din care ne-am rupt în 2009”, subliniază liberal-democrații.
PLDM menționează că semnarea Acordului de Asociere și obținerea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova sunt două dintre cele mai importante realizări, pentru care guvernele conduse de Partidul Liberal Democrat au depus eforturi enorme, inclusiv pe plan internațional.
„Partenerul nostru politic, Partidul Popular European, s-a angajat să susțină necondiționat și deplin demersul european al țării noastre și a pledat cauza Republicii Moldova la cele mai înalte foruri. Fără acest suport, cetățenii noștri nu s-ar fi bucurat de multiple beneficii economice, sociale, culturale și interumane.
Alianța arogantă și distructivă PD-PSRM a pus sub riscul suspendării facilitățile de care beneficiază cetățenii moldoveni. Pentru propria perpetuare la putere, ei sunt gata să sacrifice o țară, un popor, generațiile viitoare. Pozițiile dure exprimate de exponenții celor mai influente forțe politice din Europa: PPE și ALDE, criticile aduse de înalți comisari europeni par să nu-i deranjeze pe cei care se autointitulează pro-europeni, dar, de fapt, lucrează mână în mână cu porta-vocile altui stat.
Niciodată până acum relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au fost atât de încordate și fragile. Guvernarea a reușit cu succes să discrediteze demersul european al țării noastre, refuzând să țină cont de recomandările partenerilor de dezvoltare și sfidându-i în cel mai direct mod. Atenționările dure din partea europenilor vor fi urmate, fără echivoc, de acțiuni la fel de tranșante și concrete”, mai spun liberal-democrații.
Maria Roșca
eu solicit de la Filat să întoarcă miliardul