Ion Tăbârță: „Se creează impresia că nimeni nu-și aduce aminte de acest referendum’’

Ion Tăbârță: „Se creează impresia că nimeni nu-și aduce aminte de acest referendum’’

Cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță consideră că, referendumul inițiat de Președintele țării a fost lansat „mai mult pentru a acumula puncte electorale’’.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla opinia sa cu privire la desfășurarea referendumului preconizat pentru 24 septembrie, anul curent, Ion Tăbârță a declarat că „se creează impresia că nimeni nu-și aduce aminte de acest referendum”.

„Acum nici nu este clar ce e cu referendumul. Am impresia că a fost lansat mai mult pentru a acumula puncte electorale. Au fost atunci anumite declarații pe această temă, după asta parcă s-a uitat, au apărut în agendă alte priorități, în special tema schimbării sistemului electoral. Ce va fi cu acest referendum este greu de spus la moment – trebuie de văzut care sunt prevederile constituționale la acest subiect. Cred că, undeva în luna august, vom ști mai clar care va fi continuarea acestui subiect. A fost mai mult o declarație pe moment într-un anumit context și după aceasta nimeni nu mai are nevoie de acest referendum”, a spus analistul.

Totodată, Tăbârță a precizat că „trebuie să înțelegem din start că este un referendum consultativ şi că, până la urmă, soarta lui se decide în Parlament”.

„Astfel, Parlamentul decide dacă va lua sau nu în considerare rezultatul acestui referendum. În anul 1999, a avut loc un referendum, unde populația prezentă la urnele de vot s-a pronunțat pentru atribuirea puterilor sporite Președintelui Lucinschi, însă Parlamentul nu a ținut cont de referendumul consultativ, ci, dimpotrivă, a trecut la așa-numita republică parlamentară, în care Președintele era ales de către Parlament. Va juca un rol important și relația care este între guvernare și PSRM. Până acum ei și-au sincronizat perfect acțiunile pentru a-și spori capitalul electoral”, a spus el.

Mihaela Conovali

Share