Inspectorii ANSA desfăşoară controale inopinate la taberele pentru odihna copiilor

Inspectorii ANSA desfăşoară controale inopinate la taberele pentru odihna copiilor

Directorul General Adjunct, Ion Toma şi Şeful Direcţiei supravegherea comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare, Sergiu Sârghi au participat la controlul inopinat desfăşurat la tabăra pentru odihna copiilor „Prietenia” din satul Coşniţa, de către şeful serviciului de siguranţă a alimentelor de la DRSA Dubăsari, Tudor Coca, potrivit unui comunicat de presă.

Obiectul controlului l-a constituit blocul alimentar, depozitul şi frigiderul pentru păstrarea produselor şi semifabricatelor, precum şi ospătăria. O atenţie aparte s-a acordat respectării normelor legalele de procurare a produselor, întocmirii documentelor de însoţire, calităţii şi respectării condiţiilor şi termenilor de păstrare a alimentelor. În uma controlului minuţios n-au fost depistate încălcări ale procedurilor de asigurare a taberei cu alimente.

În context, Dl Toma a ţinut să menţioneze pentru reprezentanţii mass-media prezenţi la controlul inopinat, că la moment, din 70 de tabere preconizate să activeze în sezonul estival 2017, activează  peste 20, altele urmează să înceapă activitatea până la 1 iulie.

În aceiaşi ordine de idei, Directorul General Adjunct a specificat, că inspectorii Agenției au efectuat controale oficiale la toate taberele care funcţionează, conform programului stabilit. Reprezentanţii subdiviziunilor teritoriale au activat și în cadrul Comisiilor intersectoriale raionale de evaluare a nivelului de pregătire a taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților, precum şi în Comisia guvernamentală privind organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2017, care au evaluat 24 tabere (13 raioane), în scopul stabilirii nivelului de pregătire a acestora din punct de vedere al siguranței alimentelor.

În urma evaluării s-a constatat că o tabără nu corespunde cerințelor de funcționare, ca rezultat acesta nu a fost acceptată pentru a funcționa în acest sezon. În alte 4 blocuri alimentare din cadrul taberelor au fost identificate  unele neconformități de ordin sanitar-tehnic și întocmite prescripții cu stabilirea termenelor de remediere a acestora, până la începutul activității lor.Pe parcurs, Agenția va efectua controale repetate pentru monitorizarea situației existente în aceste şi alte unități.  Taberele,care nu corespund cerințelor stabilite de legislația din domeniul alimentar, nu vor primi permis de activitate.

DSC06719 DSC06725 DSC06733 DSC06736

Maria Roșca

Share