Planul de acţiuni privind implementarea „Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020”, aprobat
Peste 7 miliarde de lei vor fi investite în realizarea Planului de acţiuni privind implementarea „Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020”, aprobat de Executiv, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Planul a fost elaborat în baza a trei obiective specifice: acces asigurat la servicii şi utilităţi publice calitative, creştere economică sustenabilă asigurată în regiuni şi guvernanţă îmbunătăţită în domeniul dezvoltării regionale. Prin realizarea acestora, Guvernul îşi propune să asigure dezvoltarea echilibrată şi durabilă în toate regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova.
Acţiunile prevăzute în Plan vizează dezvoltarea infrastructurii de importanţă regională şi locală, a principiilor de regionalizare a serviciilor publice în domeniile gestionării deşeurilor solide şi alimentării cu apă şi canalizare, conceptualizarea reţelei de centre urbane. O atenţie sporită este acordată consolidării şi dezvoltării economiei regionale, a infrastructurii turistice în regiunile de dezvoltare, precum şi consolidării cadrului instituţional şi a potenţialului administrativ. De asemenea, Planul include acţiuni de eficientizare a sistemului de monitorizare şi evaluare a implementării Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020.
Astfel, cea mai mare parte din buget va fi direcţionat pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri regionale și locale – 1,945 miliarde de lei, şi pentru sporirea eficienţei energetice a clădirilor publice – 469,1 de milioane de lei.
Un alt domeniu prioritar vizează turismul. 146,7 de milioane de lei sunt destinate pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a serviciilor de turism. Iar pentru dezvoltarea, modernizarea şi/sau crearea infrastructurii de gestionare a deşeurilor solide vor fi cheltuite 109,72 de milioane de lei
Finanţarea acţiunilor din Plan se va efectua din contul şi în limita mijloacelor financiare aprobate anual în bugetul public naţional, precum şi din alte surse, în condiţiile legislaţiei.
Mihaela Rotari
Duceti-o pana la capat, de astfel de proiecte avem nevoie, sa dezvolte infrastructura localitatilor.
7 miliarde?!!! pentru 2012 – 2016 au fost doar 2,5 miliarde