Medicii de familie au convins mai mulți pacienți să renunțe la fumat! Află cum

Medicii de familie au convins mai mulți pacienți să renunțe la fumat! Află cum

Mai mult de o pătrime dintre fumătorii consiliați în cadrul centrelor de sănătate din raioanele Florești, Drochia, Glodeni și Râșcani au abandonat fumatul.  Sunt rezultatele unui proiect pilot implementat de Ministerul Sănătății și Dispensarul Republican de Narcologie în primele cinci luni ale anului 2017. Cei mai mulți fumători care au renunțat la viciu în urma consilierii au fost înregistrați în localitățile Dumitreni, Mihăileni, Șapte Bani, Mândâc, Zaicani, Recea și Glodeni, potrivit unui comunicat de presă.

În total, în centrele de sănătate din raioanele Florești, Drochia, Glodeni și Râșcani au fost consiliați peste 500 de fumători – pacienți cu boli respiratorii cronice, care au fumat între 3 și 53 de ani. Medicii de familie și asistentele medicale au reușit să convingă 182 dintre ei să abandoneze tutunul. În centrele de sănătate din satele Recea, Mihăileni, Zaicani, Șapte Bani, Mândâc, dar și din orașul Glodeni, numărul persoanelor care au renunțat la consumul de tutun variază între 10 și 20.

Fumătorii au fost consiliați de 100 de medici de familie și asistente medicale. Lucrătorii medicali au fost instruiți să ofere asistență pacienților dependenți de tutun în cadrul cursului “Intervenţii scurte pentru renunţare la fumat”.

Trei medici de familie au primit stimulente financiare de câte 4000 de lei, deoarece au organizat acțiuni de informare cu privire la renunțarea la fumat și au convins mai mulți pacienți cu boli respiratorii cronice să abandoneze viciul. De asemenea, opt lucrători medicali au fost apreciați cu diplome pentru rezultatele bune obținute în procesul de consiliere a fumătorilor.

Proiectul pilot a fost implementat cu suportul financiar al Organizației Mondiale a Sănătății și Societății Europene de Boli Respiratorii.

 

Mihaela Rotari

Share