CEC: Ne propunem să desfășuram o serie de dezbateri, care să explice celor interesați în ce constă procedura de înregistrare prealabilă

CEC: Ne propunem să desfășuram o serie de dezbateri, care să explice celor interesați în ce constă procedura de înregistrare prealabilă

Marți, 11 aprilie, curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat o masă rotundă în vederea dezbaterii subiectului înregistrării prealabile a cetățenilor cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate. LPotrivit unui comunicat de presă, la eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și organizațiilor non-guvernamentale, parteneri de dezvoltare ai CEC, precum și reprezentanți ai cetățenilor aflați peste hotare.

Scopul aplicației on-line „Înregistrarea prealabilă” este de a permite autorităților să identifice concentrațiile majore de alegători aflați peste hotare în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare. Pentru prima dată, acest instrument a fost utilizat în cadrul referendumului constituțional republican din 5 septembrie 2010, în cadrul căruia a fost introdusă posibilitatea legală de a deschide secții de votare peste hotare și în alte localități, în afara misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare, cu acordul autorităților competente ale statelor respective. La acea etapă, aplicația on-line, ca fiind o procedură nouă, a constituit o  adevărată provocare pentru electorat, fapt demonstrat și de numărul mic al celor înregistrați, 660 alegători.

Președintele CEC, Alina Russu, a menționat că din cauza unei informări insuficiente a cetățenilor cu drept de vot din străinătate despre beneficiile procesului de înregistrare prealabilă, în și în cadrul scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016, CEC a recepționat un număr mic de cereri din partea alegătorilor de peste hotare. ”Pentru a evita o asemenea situație pe viitor, ne propunem să desfășuram o serie de dezbateri, care să explice celor interesați în ce constă procedura de înregistrare prealabilă și cum o putem îmbunătăți, astfel încît aceasta să poată fi accesată de un număr cît mai mare de utilizatori”, a mai adăugat președintele CEC.

Cei prezenți la eveniment consideră că eficientizarea comunicării dintre autoritățile responsabile de organizarea procesului electoral peste hotare și cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate ar putea facilita procesul de înregistrare prealabilă a alegătorilor, asigurînd și o reușită a utilizării acesteia. În acest scop, se impune desfășurarea unei campanii de informare pentru alegători, prin consolidarea eforturilor tuturor părților implicate în procesul electoral.

În cadrul întrunirii a fost prezentată funcționalitatea aplicației on-line pentru înregistrarea prealabilă. Iar propunerile enunțate pentru îmbunătățirea acesteia vor fi examinate și aplicate la perfecționarea aplicației, înainte ca aceasta să fie lansată.

 

Doina Secrieru

Share