Cartea „Omagiu şi recunoştinţă” a fost lansată la Centrul de Cultură şi Istorie Militară
Ediţia revăzută a cărţii „Omagiu şi recunoştinţă”, în memoria eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, a fost lansată ieri la Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naționale. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Apărării, combatanți, văduve și mame ale militarilor decedați în conflictul armat din 1992.
Viceministrul Apărării Georghe Galbura a declarat că ediția revăzută a cărții „Omagiu şi recunoştinţă” prezintă publicului numele martirilor noștri, specificând că lucrarea respectivă va fi utilă nu doar pentru mediul academic și familiile celor decedați, dar și pentru tânăra generație.
Potrivit șefului Centrului de Cultură și Istorie Militară, colonel dr. Vitalie Ciobanu, lucrarea cuprinde numele a 299 de reprezentanţi ai structurilor de forţă, voluntari, combatanţi mobilizaţi din rezerva militară, care au murit pe câmpul de luptă, dar şi ale celor care ulterior au decedat din cauza rănilor ori ale cărora, din diverse motive, n-au fost incluse în listele anterioare.
Prin publicarea volumului, autorii Gheorghe Cojocaru, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Bălan, Alexandru Noroc și Alexandru Chirilenco și-au dorit să aducă un profund omagiu eroilor neamului, tuturor celor care în anii 1991-1992 au căzut în luptele pentru apărarea integrității şi independenţei Republicii Moldova.
Cartea „Omagiu şi recunoştinţă”, împreună cu mărcile poștale personalizate, a fost înmânată văduvelor și mamelor militarilor decedați în conflictul armat din 1992, prezente la evenimentul de lansare a lucrării.
Mihaela Rotari