Vitalie Vrabie: Combaterea fenomenelor infracționale reprezintă o preocupare care se află pe agenda zilnică a Serviciului Vamal

Vitalie Vrabie: Combaterea fenomenelor infracționale reprezintă o preocupare care se află pe agenda zilnică a Serviciului Vamal

Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a avut vineri, 10 februarie, la Costești o întrevedere cu Dorel Fronea, Vicepreședinte ANAF și coordonator al structurilor vamale din România. Potrivit unui comunicat de presă, scopul întrevederii l-a constituit monitorizarea desfășurării  operațiunii de combatere a contrabandei cu țigarete ”SCUT”, care se desfășoară în perioada 05-28 februarie a.c., cu implicarea autorităților vamale din cinci state: Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia și Ungaria.

Conducătorii celor două autorități au fost însoțiti de către reprezentanți ai subdiviziunilor antifraudă, incluși în componența Punctului Național de Contact al Serviciului Vamal care va asigura coordonarea și organizarea tuturor acțiunilor aferente din cadrul operațiunii.

Obiectivul general al operațiunii transfrontaliere ”SCUT” este de a detecta și combate traficul ilicit cu produse de tutungerie în regiune prin asigurarea unui schimb operativ de informații pe durata fazei operaționale, atât la nivel central, cât și local. Totodată, operațiunea presupune și intensificarea de către instituțiile partenere a controalelor fizice la posturile vamale de frontieră, această măsură având un rol preventiv pentru eventualele tentative de trecere ilegală a produselor de tutungerie peste frontiera vamală.

În cadrul discuțiilor, Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menționat importanța unificării eforturilor instituțiilor abilitate în demersurile de combatere a fenomenului contrabandei cu produse de tutungerie, evocând în acest context eficiența colaborării instituite care se materializează în rezultate statistice încurajatoare, confirmate și de studiile agențiilor de profil. Astfel, potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, în anul 2016, ponderea produselor de tutungerie provenite din Republica Moldova în comerțul ilicit din România s-a redus cu circa 6 p.p. ajungând la 14,9%, comparativ cu 20,6% înregistrate în 2015.

Combaterea fenomenelor infracționale care atentează la securitatea economică a statului reprezintă o preocupare care se află pe agenda zilnică a Serviciului Vamal. Iată de ce, salut și susțin orice măsură menită să destructureze rețelele infracționale specializate în activități nocive pentru economia oricărei țări care promovează un comerț civilizat, bazat pe principii de legalitate și concurență loială.”, a declarat la această temă Vitalie Vrabie.

La rândul său, Dorel Fronea a precizat că: ”Operațiunea SCUT 2017 reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea cooperării transfrontaliere, urmând astfel “Operatiunii Antiilicit  2016” si  se concretizează ca un angajament faptic al autorităților vamale din regiune în vederea eficientizării combaterii traficului ilicit cu țigarete. În perioada următoare vom intensifica controalele la frontiera Uniunii Europene, prin utilizarea echipelor canine si a echipelor mobile, scopul fiind diminuarea traficului ilicit cu țigarete până la nivelul mediu al Uniunii Europene.”

Amintim că în rezultatul ultimei operațiune de acest gen, care s-a desfășurat în perioada 15 septembrie – 30 septembrie 2016, cu participarea Republicii Moldova, României și Ucrainei, au fost reținute în total 723.380 de ţigarete nedeclarate, de diverse mărci. Inițiativa a fost atunci apreciată și de către Directorul General al OLAF, Giovanni Kessler, aflat într-o vizită de documentare la posturile vamale Leușeni și Albița (21 septembrie 2016), care a precizat că astfel de activități comune sunt exemple elocvente de bune practici de asigurare a securității economice în regiune.

Doina Secrieru

Share