Expert, despre referendumul liberalilor pentru demiterea lui Dodon: „Nu m-ar mira dacă s-ar găsi cele 34 de semnături”

Expert, despre referendumul liberalilor pentru demiterea lui Dodon: „Nu m-ar mira dacă s-ar găsi cele 34 de semnături”

Analistul politic Igor Volnițchi susține că procedura de inițiere a unui referendum pentru suspendarea din funcția a președintelui Igor – demarată de liberali, trebuie tratată din două puncte de vedere. Despre aceasta el a spus în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„În primul rând, este clar că liberalii sunt în criză de imagine, în criză de rating și ei și în continuare vor identifica orice posibilitate care i-ar scoate din această zonă total nefavorabilă din punct de vedere politic pentru ei. Dușmanul lor, oponentul lor ideologic e clar că este Igor Dodon și ei identificând acest oponent, care are la moment are cea mai mare credibilitate în rândurile alegătorilor moldoveni jucând tare această carte, speră cumva să iasă din conul relativ de umbră politică în care s-au pomenit. Este clar și acest lucru s-a văzut chiar și ieri în cadrul conferenței de presă a liberalilor că nici ei nu prea cred în reușita acestui proces, chiar dacă pe alocuri au încercat forțat să afișeze un optimism oarecare. Însă faptul că se concentrează doar pe colectarea celor 34 de semnături și se acceptă să se refere la alte etape care ar trebuie să urmeze dovedește că nici ei nu prea cred că procesul respectiv s-ar putea finaliza cu o victorie politică pentru ei”, a explicat expertul.

Igor Volnițchi a menționat că al doilea aspect la care s-a referit mai sus și care a scăpat în mare parte atenției prese, atenției analiștilor politici este că se creează un instrument de presiune suplimentară pe președintele Dodon.

„Nu știu câți au sesizat, dar Partidul Democrat a avut o atitudine destul de rezervată, ei nu au zis nici da, nici nu, au spus că nu s-a discutat în cadrul coaliției, că urmează să mai reflecte și să ia o decizie. Oare ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă că în orice moment poate fi declanșată procedura, și nu m-ar mira dacă la un moment dat s-ar găsi și cele 34 de semnături minime pentru trecerea proceduri la o nouă etapă, iar președintelui Dodon i s-ar da de înțeles uite că dacă s-au găsit 34 de semnături lesne pot fi găsite cele minimum 2/3 necesare pentru suspendarea sa din funcție și pentru inițierea unui referendum. Adică, este un instrument de presiune pe care sunt sigur democrații nu o vor scăpa din mâini.

Nu știu dacă cu bună știință sau nu, dar liberalii au pus această bâtă invizibilă deocamdată în mâna democraților și eu cred că dacă nu vizibil, atunci cel puțin indirect ei îi vor transmite unele mesaje președintelui Dodon”, a precizat Volnițchi.

Doina Secrieru

Share