PN: Atac raider asupra orașului Bălți, cu scopul de a-l destitui din funcție pe Usatîi, a reda puterea corupților și a ”curăța” orașul înainte de alegeri

PN: Atac raider asupra orașului Bălți, cu scopul de a-l destitui din funcție pe Usatîi, a reda puterea corupților și a ”curăța” orașul înainte de alegeri

Scopurile acestui atac în masă de mari proporții, pe care autoritățile centrale îl duc împreună cu fosta conducere coruptă a orașului împotriva lui Renato Usatîi și a ”Partidului Nostru”, sunt destituirea nelegitimă din funcție a primarului de Bălți, Renato Usatîi, organizarea pe scară largă în oraș a unei ”curățiri” și capturarea municipiului în ajunul alegerilor parlamentare de care se pregătește regimul lui Plahotniuc. Această declarație a fost făcută de Dumitru Ciubașenco în cadrul unei conferințe de presă ținută în comun cu conducerea orașului Bălți în această miercuri, 11 ianuarie.

”Este necesar să ne dăm bine seama de ceea ce se întîmplă acum în jurul municipiului Bălți. La alegerile din anul 2015, și Renato Usatîi, și ”Partidul Nostru”  au fost împuterniciți cu un mandat fără precedent al încrederii din partea locuitorilor orașului. După care ei s-au obligat să îndeplinească un anumit program pe parcursul termenului pentru care au fost aleși. Acest lucru nu este pe placul celor care, pînă la asta, au ținut orașul sub controlul lor și l-au jefuit, de aceea ei ard de dorința să-și ia revanșa”, a spus Dumitru Ciubașenco.

”Dacă ar fi să dăm o apreciere politică a ceea ce se întîmplă acum, avem tot temeiul să spunem că astăzi ne confruntăm cu tentativa unui atac raider în scopul capturării unui întreg municipiu din Moldova – orașul Bălți. Capturare de către acea grupare criminală care a prădat acest oraș, care a furat zeci și sute de milioane de lei prin jefuirea întreprinderilor municipale și delapidarea mijloacelor din bugetul municipal, prin firme-fantome, prin spălare de bani, prin achiziții fictive. Toate aceste acțiuni trebuie să devină temeiuri pentru urmărire penală și judiciară. Dar structurile de ocrotire a ordinii de drept nu întreprind nimic”, a subliniat el.

Dumitru Ciubașenco a informat că una din figurile-cheie în organizarea atacului de capturare a municipiului este Octavian Mahu, reprezentant al Guvernului în orașul Bălți. ”Aflîndu-se în această funcție, domnul Mahu doar, cum se spune, tulbură apele, încercînd să facă tot posibilul pentru a pune cît mai multe piedici în activitatea lui Renato Usatîi și a echipei lui.  El acționează într-o manieră total lipsită de legalitate, și asta pentru că, din punct de vedere al legii, pentru asemenea acțiuni nu există nici un fel de motive. Însă Octavian Mahu, cu o insistență maniacală, se ocupă de acte de sabotaj și diversiune în deplinul înțeles al acestor noțiuni. El contestă în instanțele judiciare, practic, toate deciziile Consiliului Municipal și multe decizii ale primăriei, încearcă să submineze activitatea administrației orășenești”.

Octavian Mahu este doar ”un pinion al mecanismului” de presiune asupra orașului Bălți, asupra administrației și autorităților orășenești, iar legătura cu celelalte detalii ale respectivului ”mecanism” duce spre structurile superioare ale puterii, spre politicienii de la Chișinău, a declarat Dumitru Ciubașenco.

”La Chișinău, toată această grupare este protejată de vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, care pe parcursul a mai mult de zece ani s-a considerat stăpânul comunist al orașului Bălți, și cel care s-a alăturat lui – președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin. Iar deasupra acestei ”construcții” se află protectorul lor comun – Vlad Plahotniuc”.

Dumitru Ciubașenco a comunicat celor prezenți că Vladimir Voronin discută acțiunile lor politice comune cu reprezentanți ai lui Plahotniuc, oameni pe care abia nu demult îi învinuia de trădare.

”Conform informației pe care o deținem, în ajunul Anului Nou a avut loc o întîlnire a lui Vladimir Vitiuc cu Vladimir Voronin, la care ei au ținut sfat cum să-l destituie din funcție pe Renato Usatîi și în general cum să înlăture ”Partidul Nostru” de la conducerea orașului Bălți, a comunicat Dumitru Ciubașenco, răspunzînd astfel la întrebările puse de jurnaliști. Întrevederea lor poate fi considerată mai mult decît stranie, și asta pentru că Vladimir Vitiuc, în accepția lui Vladimir Voronin, e trădător, e unul dintre deputații care au părăsit fracțiunea PCRM și ”s-au mutat” în așa-numita” majoritate a lui Plahotniuc”. Dar se vede că, atunci cînd vine vorba despre adversarii lor comuni, – în cazul dat, despre Renato Usatîi –, ei găsesc limbaj comun și, probabil, obiectul discuției lor a fost promovarea lui Vasile Panciuc la funcția de primar al orașului Bălți”.

“Octavian Mahu e din cale afară de compromis, din cale afară de corupt, de aceea locul lui nu este în Cancelaria de Stat, ci în pușcărie. El nu are nici o șansă de a deveni primar. Iată de ce acum Vladimir Voronin îl pregătește pentru această misiune pe fostul primar Panciuc, ca el din nou să ocupe respectivul post în cazul în care va reuși tentativa de a-l destitui din funcție pe Renato Usatîi”, a spus Dumitru Ciubașenco.

”Scopul acestui  complot asupra orașului Bălți e de a-l destitui în mod ilegal din funcția de primar pe Renato Usatîi, de a-i intimida și demoraliza pe părtașii lui, de a deschide dosare penale pe numele consilierilor municipali și ale activiștilor ”Partidului Nostru” și, în final, de a organiza în oraș noi alegeri ale primarului.  În mod legal, acest lucru nu poate fi făcut, însă, pentru a-și atinge scopul, ei intenționează să modifice și legea. Una din variante este ca CEC, printr-o decizie absolut neinteligibilă,  să-l demită din funcție pe Renato Usatîi. Acest complot are și un scop politic: de a lua orașul Bălți în captivitate în ajunul alegerilor parlamentare, anticipate sau ordinare, deoarece, pînă acum, orașul rămîne unica ”insuliță” care nu este controlată de regimul lui Plahotniuc”, a declarat Dumitru Ciubașenco.

“Pentru noi, deocamdată nu este clară poziția pe care o ocupă față de acest atac banditesc supra orașului Bălți  Partidul Socialiștilor și Igor Dodon, în prezent Președinte al Republicii Moldova, a mai subliniat Dumitru Ciubașenco. La recentele alegeri prezidențiale, în al doilea tur, Renato Usatîi l-a susținut pe candidatul Igor Dodon și, luînd în calcul minima diferență cu care Dodon a obținut victorie asupra concurentului său, se poate afirma cu certitudine că această victorie el a obținut-o anume datorită sprijinului oferit de părtașii ”Partidului Nostru”, adică de voturile lor. Noi contăm pe faptul că Partidul Socialiștilor și reprezentanții lor din orașul Bălți nu vor participa la acest atac murdar pe care l-a pornit gruparea criminală din oraș și nu va participa la persecutarea politică a lui Renato Usatîi și a părtașilor lui”.

Mihaela Rotari

Share