Guvernul SUA a evaluat capacitățile Serviciului Vamal de prevenire a pericolului radiologic și nuclear

Guvernul SUA a evaluat capacitățile Serviciului Vamal de prevenire a pericolului radiologic și nuclear

Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie s-a întâlnit cu reprezentanții Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (NSDD), finanțat de Guvernul SUA. Întrevederea a avut loc în cadrul unei vizite de evaluare a nivelului de implementare a proiectului de către instituțiile beneficiare, potrivit unui comunicat de la Vamă.

În cadrul acestui program, inițiat în anul 2011, 22 de posturi vamale de frontieră au fost dotate cu monitoare portale pentru detectarea pericolului radiologic și nuclear, iar începând cu anul curent Serviciul Vamal dispune și de un sistem mobil de detectare a radiațiilor.

Pe lângă donațiile de echipament tehnic, programul mai prevede și instruirea personalului care va gestiona portalele respective, precum și asistență în efectuarea lucrărilor de mentenanță. În acest context, considerând  procesul de reorganizare a Serviciului Vamal, părțile au convenit pentru instruirea mai multor formatori din cadrul autorității vamale în domeniul efectuării controlului radiologic și nuclear, aceștia urmând să livreze cunoștințele dobândite inspectorilor din posturile vamale unde sunt instalate aceste echipamente.

Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Programului pentru asistența acordată de Guvernul SUA pe tot parcursul perioadei de colaborare și a menționat că Serviciul Vamal va depune tot efortul pentru asigurarea sustenabilității proiectului, astfel încât să fie posibilă extinderea acestuia și pentru alte posturi vamale.

La rândul său, managerul Programului, Jared Carter l-a felicitat pe Vitalie Vrabie pentru operativitatea cu care a fost implementat proiectul respectiv și și-a exprimat disponibilitatea susținerii tuturor inițiativelor Serviciului Vamal orientate spre eficientizarea activității în domeniul asigurării securității radiologice și nucleare.

dsc_6890 dsc_6899

Mihaela Rotari
Share