Viceministru: Problema asigurării accesibilității persoanelor cu nevoi speciale la obiectele de menire publică încă persistă

Viceministru: Problema asigurării accesibilității persoanelor cu nevoi speciale la obiectele de menire publică încă persistă

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat și reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, precum și reprezentanți ai Organizațiilor Societății Civile (OSC) s-au întrunit, vineri, 18 noiembrie curent, în cadrul unei ședințe și au analizat principalele priorități în realizarea Planului de Acțiuni privind asigurarea accesibilității în instituțiile publice și sociale.

Potrivit unui comunicat de presă, scopul întrunirii a fost de a asigura implementarea eficientă a reformei în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a elabora un Plan de Acțiuni (PA) pentru perioada 2017-2020.

„Problema asigurării accesibilității persoanelor cu nevoi speciale la obiectele de menire publică încă persistă. Pentru soluționarea problemei vom elabora un Plan cu acțiuni concrete și termene bine definite pentru APL de nivel I și APL de nivel II, inclusiv vom elabora un nou cadru normativ și legal privind standardele în construcții și instrumentele necesare proiectării, executării și verificării obiectelor în construcție.  De asemenea a  fost  introdus în programul de școlarizare a proiectanților, verificatorilor de proiect, conducătorilor de șantier și verificatorilor tehnici, un curs ce ține de asigurarea cu elementele accesibilității toate obiectele în construcții și vom solicita și instituțiilor de învățământ superior, să instruiască viitorii arhitecți cu normele ce țin de asigurarea accesibilității. Sperăm prin fortificarea colaborării cu autoritățile publice locale și prin organizarea de  seminare regionale să soluționăm problema pe termen lung”, a precizat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, în mesjaul de debut al evenimentului.

La rîndul său, directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM),Viorel Furdui a  menționat că la nivel local autoritățile consideră prioritare alte probleme precum: asigurarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor, iar din lipsă de resurse financiare și umane, problema accesibilității rămîne nesoluționată.

Experții participanți la ședință au recomandat ca să fie introduse exigențe esențiale în legislația în construcții,  să fie elaborată o politică națională în acest domeniu,  modificarea actelor normative în construcții, elaborarea ghidurilor și stabilirea răspunderii individuale pentru nerespectarea cerințelor, inclusiv pentru agenții economici.

Cei prezenți au constatat că toate recomandările experților vor fi incluse într-un raport și vor fi analizate în procesul de elaborare a Planul de Acțiuni privind implementarea măsurilor de asigurare a accesibilității persoanelor cu dizabilități la infrastructura sociala 2017-2021.

img-1 img-2 img-3 img

Mihaela Rotari

Share