Exportul și comerțul cu amănuntul de fructe și legume în Moldova – promovate de BERD și FAO
Sporirea eficienței în producerea și comerțul cu fructe și legume este scopul efortului comun al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) – în colaborare cu Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, potrivit unui comunicat de presă.
Peste 120 producători, comercianți angro și cu amănuntul, experți în piață din toate regiunile Moldovei, precum și reprezentanți ai importatorilor și rețelelor de supermarketuri din Belarus, Tadjikistan, România, Federația Rusă și Ucraina, se vor reuni astăzi în cadrul Primei Conferințe Internaționale ”Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova”.
Evenimentul vizează promovarea legăturilor pozitive în cadrul sectorului și diseminarea celor mai bune practici în domeniul marketingului, producerii și gestiunii post-recoltă, în vederea susținerii dezvoltării sistemului de comerț modern și noilor oportunități de export.
“Gradul de diversificare a exporturilor moldovenești de fructe și legume este foarte jos, mai mult de 90% din exporturi fiind direcționate către piața Uniunii Vamale Eurasiatice” a menționat Andriy Yarmak, economist FAO. “Noi încercăm să ajutăm producătorii locali în dezvoltarea de noi piețe atât în Moldova, cât și în afara ei. Aceasta necesită modernizarea întregului lanț valoric.”
Este de așteptat ca “Forumul Comercial” să fie punctul culminant al Conferinței. Stabilind legături directe între furnizori și cumpărători în sesiuni programate, Forumul vizează suportul producătorilor moldovenești de fructe și legume în negocierea de contracte de furnizare directă cu cumpărători de top din străinătate și cu principalele rețelele locale de supermarketuri.
Anterior conferinței, FAO și BERD au efectuat analiza lanțurilor valorice pentru principalele culturi horticole ale țării. În baza acestora, au fost organizate trei seminare regionale specializate pentru 150 producători locali privind îmbunătățirea calității ofertei de fructe și legume la standarde de calitate acceptabile pentru anumite piețe de export și rețele de supermarketuri.
“Accesul la piețe de valoare înaltă, locale sau de export, rămâne o provocare majoră pentru producătorii de fructe și legume din Moldova,” a menționat Victoria Zinchuk, Director Interimar pentru Sectorul Agroalimentar, BERD. “Noi putem ajuta producătorii să răspundă acestei provocări prin oferirea de consultanță specializată, precum și de finanțare necesară oricăror viitoare investiții.”
Pe lângă volume, fermierii trebuie să sporească valoarea prin îmbunătățirea tehnologiilor de producere, selectarea soiurilor potrivite, îmbunătățirea manipulării post-recoltă, ambalajului și logisticii, precum și prin marketing și promovare mai activă.
BERD și FAO vor continua să lucreze cu furnizorii locali și cumpărătorii din Moldova și din regiune pentru susținerea dezvoltării lanțurilor valorice incluzive și durabile în sectorul agroalimentar.
Precizăm că, BERD este un investitor instituțional major în Moldova. De la lansarea activităților sale în țară, Banca a investit peste 1 miliard de Euro în 110 proiecte în sectoarele financiar, corporativ, de infrastructură și energie ale Moldovei, mai mult de jumătate din aceste investiții fiind direcționate sectorului privat.
FAO asistă țările membre ale Organizației în accesarea piețelor internaționale, respectarea standardelor internaționale de calitate și siguranță alimentară, și îmbunătățirea proceselor de-a lungul întregului lanț agroalimentar. În Moldova, FAO asistă guvernul în crearea și implementarea unui mediu instituțional, legal și de reglementare favorabil dezvoltării sistemelor agroalimentare mai incluzive și eficiente.
Doina Secrieru