Așa ceva nu ai văzut în viața ta! Mai multe ciuperci gigantice, descoperite pe teritoriul unei întreprinderi din sudul țării (foto)

Așa ceva nu ai văzut în viața ta! Mai multe ciuperci gigantice, descoperite pe teritoriul unei întreprinderi din sudul țării (foto)

Pe teritoriul unei întreprinderi de prelucrare a lemnului din satul Palanca, Ştefan-Vodă, au crescut mai multe ciuperci gigantice. Cea mai mare dintre acestea a cântărit 20 de kg, spun angajaţii întreprinderii. Potrivit jc.md, aceştia le-au pregătit şi le-au mâncat deja, deşi nu erau siguri că sunt comestibile.

Denumirea populară a acestei ciuperci este „băşica porcului”, deoarece, ajunsă la maturitate, emană un miros neplăcut. Ea poate fi consumată doar când este tânără. Denumirea ştiinţifică a acesteia este Calvatia gigantea.

Iată ce spune site-ul wikipedia.org despre valorificarea acesteia: „Pe vremuri (dar și până astăzi, la țară, praful buretelui (sau carnea, uscată în stadiu tânăr și apoi frământată) a fost aplicat, ca și cele ale soiurilor comestibile ca antihemoragic și ca antiseptic. O bucată din această ciupercă arde foarte lent și degajă mult fum. Datorită acestui fapt, este folosită de apicultori în timpul lucrărilor la stupi, pentru a liniști albinele.

Ciuperca nu se spală niciodată, deoarece interiorul ei se comportă ca un burete, va absorbi apa, compromițând astfel prelucrarea ulterioară a ciupercii.

z

z1 z2 cip

Share