ANSA recomandă admiterea organizării festivităţilor numai în locuri autorizate
În contextul cazurilor de toxiinfecţii alimentare înregistrate în ultima perioadă, în scopul prevenirii acestora precum şi întru atingerea unui înalt nivel de protecţie a sănătăţii umane şi a intereselor consumatorului privind siguranţa alimentelor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor recomandă Autorităţilor Administraţiei Publice Locale, operatorilor din businessul alimentar şi consumatorilor, să admită organizarea festivităţilor numai în locuri autorizate, cu excluderea acceptării în cadrul unităţilor de alimentaţie publică a produselor alimentare preparate în condiţii casnice.
Agenţia atenţionează managerii unităţilor de alimentaţie publică asupra următoarelor cerinţe:
- Neadmiterea cazurilor de acceptare a produselor alimentare în lipsa actelor, documentelor ce confirmă provenienţa, calitatea şi siguranţa acestora;
Cantitatea produselor alimentare şi materiei prime se confirmă prin factură de expediţie şi fiscală.
Calitatea produselor alimentare şi materiei prime se confirmă prin certificat de inofensivitate, certificat sanitar-veterinar şi cerificat de conformitate a calităţii, după caz.
- Respectarea cu stricteţe a regulilor de desfăşurare a procesului tehnologic;
- Să asigure efectuarea operaţiunilor de prelucrare a cărnii, peştelui, legumelor şi produselor de cofetărie şi patiserie în încăperi sau compartimente separate
- Respectarea condiţiilor de păstrare a produselor alimentare, regimul termic, umiditatea, ventilaţia, termenul de valabilitate a produselor, regulile vecinătăţii produselor (pentru evitarea transmiterii mirosului, păstrarea în comun a materiei prime, semifabricatelor şi producţiei gata se interzice);
- Să fie achiziţionate produsele alimentare pe măsura necesităţilor, în dependenţă de termenul de valabilitate al acestora şi posibilităţile tehnice de depozitare, iar a celor uşor perisabile să nu depăşească necesităţile de consum pentru o zi;
- Să asigure respectarea lanţului frigorific din momentul achiziţiei produselor alimentare şi pînă la prepararea bucatelor;
- Să asigure transportarea produselor alimentare cu mijloace de transport specializate, după caz asigurate cu utilaj frigorific, autorizate sanitar-veterinar;
- Să asigure un nivel înalt de igienă a sectoarelor de producere, utilajului, inventarului şi suprafeţelor de lucru;
- Să asigure dotarea unităţilor cu instalaţii de refrigerare sau congelare suficiente pentru păstrarea produselor alimentare;
- Să asigure dotarea şi aprovizionarea unităţilor, conform necesităţilor şi în cantitate suficientă, cu inventar sanitar, substanţe/soluţii dezinfectante pentru întreţinerea igieniei corespunzătoare (spălare, dezinfectare);
- Să asigure petrecerea măsurilor de dezinfectare, dezinsecţie, deratizare, cu documentarea respectivă;
- Să admită în procesul de lucru a pesonalului care manipulează produsele alimentare, în baza deţinerii fişei medicale personale cu menţiunele respective despre examenul medical, şi asigurat cu echipament special de lucru;
- Să asigure prelevarea din fiecare lot de produse culinare preparate, corespunzător siguranţei, la sfîrşitul perioadei de porţionare, cîte o probă de cel puţin 150 g din fiecare articol. Proba va fi plasată într-un recipient steril, acoperit şi corespunzător etichetat şi va fi păstrată în spaţii frigorifice special destinate acestui scop la temperatura de la 0°C pîna la +4°C fără a o congela, pentru o perioadă de cel puţin 3 zile după consumarea întregului lot. Aceste probe vor fi valabile pentru investigaţii în cazul suspecţiei de toxiinfecţie alimentară sau alte afecţiuni de origine alimentară.
Mihaela Rotari