Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei 28 iulie 2016 – prezintă o oportunitate de a intensifica eforturile naționale și internaționale în implementarea Strategiei Globale a Sectorului de Sănătate privind hepatita virală, pentru 2016-2021, care prevede o reducere cu 30% a cazurilor noi de hepatită virală B și C și o reducere cu 10% a mortalității până în 2020.

Hepatitele virale B, C și D constituie una dintre problemele majore de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii denotă, că circa 2 miliarde de persoane au contactat virusul hepatitei B, din ei 240 milioane au devenit purtători cronici fiind susceptibili infectării cu virusul hepatitei D, în special în țările cu venituri medii și joase, aproximativ 185 milioane sunt infectați cu virusul hepatitei C şi peste 10 milioane cu virusul hepatitei D.

Anual în diferite regiuni geografice sunt înregistrate peste 100 mii de cazuri de hepatită fulminantă, 400 mii de hepatite cronice, 700 mii de ciroze hepatice şi aproximativ 300 mii cazuri de carcinom hepatic primar, ceea ce duce la 780 mii decese urmare a hepatitei virale B și 500 mii urmare a hepatitei virale C.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,96 în anul 2015, prin hepatita virală C acută, respectiv de la 6,14 până la 1,26, prin hepatita virală D de la 1,89 până la 1,26. Indicii menţionaţi depăşesc pe cei similari din unele țări europene, iar prevalența prin hepatite cronice de origine virală rămâne a fi destul de înaltă, cu tendință de majorare în hepatita virală B cronică de la 588,82 la 100 mii locuitori în anul 2012 la 729,54 în anul 2015, respectiv în hepatita virală C cronică de la 313,16 la 377,20 și în hepatita virală D cronică de la 43,66  la 41,62 în anul 2015.

Hepatitele virale sunt răspândite atît în populația generală, cît și în rîndul populaţiei cu risc sporit de infectare. Conform datelor de supraveghere epidemiologică de generaţia II (a.a. 2012 – 2013): prevalenţa hepatitei virale B în rîndul persoanelor utilizatoare de droguri injectabile constituie în Chişinău – 6,6%, în Bălţi – 12,4%, în Tiraspol – 4,1% și prevalenţa hepatitei virale C constituie în Chişinău – 65,4%, în Bălţi – 38,5%, în Tiraspol-35,6%; în rîndul lucrătoarelor sexului comercial prevalenţa hepatitei virale B constituie în Chişinău – 4,2%, în Bălţi – 3,6% și prevalenţa hepatitei virale C constituie în Chişinău – 17,2%, în Bălţi – 15,0%; în rîndul bărbaților care practică sex cu bărbați prevalenţa hepatitei virale B constituie în Chişinău – 4,8 %, în Bălţi – 1,6 % și prevalenţa hepatitei virale C constituie în Chişinău –4,8   %, în Bălţi – 6,8 %.

Profilaxia hepatitelor virale include măsuri nespecifice și specifice în scopul evitării transmiterii agenţilor patogeni ai hepatitelor virale B, C şi D de la sursa de infecţie la persoanele susceptibile, sporirii gradului de informare a populație și extinderea la maximum a ponderii populaţiei, inclusiv a contingentelor cu risc sporit de infectare, imunizate contra hepatitei virale B.

Populația republicii beneficiază de vaccinare împotriva hepatitei virale B. Vaccinarea este accesibilă, gratuită si inclusă în Programul Național de imunizări. Nivelul acoperirii vaccinale contra hepatitei virale B a persoanelor din grupurile cu risc sporit de infectare în perioada anilor 2012-2015 a constituit 80,9% cu prima doză, 84,7% cu a doua doză, 82,5% cu a treia doză și cu a patra 96,1%, respectiv.

În republică la 28 iulie 2016, va fi marcată Ziua Mondială a Hepatitei cu genericul „Cunoaște hepatita. Acționează acum.”, prin o serie de acţiuni, scopul cărora este de a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, de a îndemnă populația să se informeze despre hepatitele virale, să se testeze la hepatitele virale pentru a cunoaște statutul lor și să se adreseze pentru tratament.

Mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Hepatitei 2016:

* Cunoaște hepatită – sunteți în pericol?

Hepatita virala afectează 400 milioane de persoane la nivel global și având în vedere dimensiunea epidemiei, oricine si oricând poate fi în pericol.

*  Cunoaște hepatita – realizează testarea

Se estimează, că aproximativ 95% dintre persoanele cu hepatită nu sunt conștiente de infecția lor. Prin realizarea testării la marcheri hepatitelor virale persoana infectată poate fi diagnosticată.

*  Cunoaște hepatita – adresează-te pentru tratament

Peste 90% dintre persoanele cu hepatita virală C pot fi complet vindecate de virus în termen de 3-6 luni. Un tratament adecvat al hepatitei B și C poate preveni dezvoltarea complicațiilor majore a bolii hepatice cronice care pun viața in pericol-ciroza si cancerul hepatic.

Activităţile privind prevenirea hepatitelor virale vor include: discuţii publice, instruiri, emisiuni radio şi TV, informaţii în presă, inclusiv resurse internet, evenimente în comunitate.

 

Mihaela Rotari

Share