Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, despre serviciile de care pot beneficia femeile care au o sarcină nedorită

Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, despre serviciile de care pot beneficia femeile care au o sarcină nedorită

În legătură cu cazul copilului nou-născut găsit de un locuitor al capitalei într-un tomberon de gunoi din sect. Buiucani, municipiul Chişinău, mediatizat de către instituţiile mass-media, Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului ţine să informeze toate doamnele, domnişoarele, inclusiv cele minore, care se află în situaţie dificilă, au o sarcină nedorită, ascunsă de părinţi, rude, neavând sprijin şi suport din partea celor apropiaţi, despre serviciile de care pot beneficia.

Dacă te afli într-o asemenea situaţie, eşti disperată şi nu vezi nici-o soluţie pentru a o depăşi, poţi veni sau telefona la Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului sau la Direcţiile pentru Protecţia Drepturilor Copilului  de sector, dacă eşti din mun. Chişinău (sau la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia  Familiei din raionul unde locuieşti) noi împreună cu tine vom elabora un plan de asistenţă şi, în dependenţă de necesităţile tale individuale, îţi vom oferi următoarele servicii:

–         Consiliere psihologică şi medierea relaţiilor cu părinţii, rudele, în vederea reintegrării familiale şi sociale.

–         Plasament în centrul maternal în timpul sarcinii şi/sau după naştere împreună cu copilul. În centrul maternal vei găsi un adăpost temporar, vei primi asistenţă medicală, juridică, socială, psihologică, alimentaţie gratuită pentru tine şi copil, îmbrăcăminte şi scutece pentru copil. Angajaţii centrului te vor ajuta să-ţi dezvolţi abilităţile parentale, să înveţi să-ţi îngrijeşti propriul copil, vor contribui la restabilirea legăturilor tale cu familia, cu tatăl copilului, concomitent poţi frecventa careva cursuri de specializare pentru a căpăta o profesie, te vor ajuta să-ţi găseşti un serviciu şi un loc de trai după ieşirea din serviciu. Mamele cu copii se pot afla în serviciu maternal pentru o durată determinată de 3 luni, iar în cazuri excepţionale, acest termen poate fi prelungit până la 12 luni.

–         După ieşirea din serviciu, când tânăra mamă va avea un loc de muncă, copilul poate frecventa grupa creşă, unde sunt admişi copiii de la 4 luni până la 2,5 ani.

Acestea sunt doar o parte din serviciile pe care le poţi accesa, însă, în dependenţă de necesităţile individuale a fiecărei beneficiare, de complexitatea problemei, autoritatea tutelară va interveni şi va asigura asistenţă multilaterală, implicând şi partenerii noştri neguvernamentali în scopul de a preveni separarea copilului de familie şi cazurile tragice, precum cel întâmplat recent.

Ne puteţi găsi la adresele şi numerele de telefon indicate mai jos:

1.     DMPDC: Adresa: str. Alexandru Vlahuţă, nr. 3, municipiul Chişinău

Tel.: 022 22242702

E-mail:  dmpdcchisinau@mail.ru

2.     DPDC sectorului Botanica: Adresa:  str. Teilor, nr. 10 , tel.: 022 763586

E-mail:  directia.botanica@mail.ru

3.     DPDC sectorului Buiucani: Adresa:  str. M.Viteazu, nr. 2, tel.: 022295027

E-mail:  dpdcbuiucani@yahoo.com

4.     DPDC sectorului Centru: Adresa:  str. Bulgara, nr. 43, tel.: 022546515

E-mail: dpdccentru@gmail.com

5.     DPDC sectorului Ciocana: Adresa: str. Mircea cel Bătrân, nr. 16, tel.: 022 331935

E-mail: dpdcciocana@gmail.com

6.     DPDC sectorului Rîşcani: Adresa: str. S. Lazo, nr. 27/1, tel.: 022293467

E-mail: dpdcriscani@gmail.com

 

*Poză simbol

 

Share