Candu: Trebuie să identificăm toate instrumentele posibile pentru a ajuta cetățenii RM din regiunea transnistreană

Candu: Trebuie să identificăm toate instrumentele posibile pentru a ajuta cetățenii RM din regiunea transnistreană

Subiecte de actualitate legate de politicile de reintegrare a Republicii Moldova, precum și situația din regiunea transnistreană au fost discutate în cadrul primei ședințe a Platformei parlamentare de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova. Despre aceasta anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

La reuniunea prezidată de Speakerul Andrian Candu au participat Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untila, Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan, precum și foștii negociatori în procesul de reglementare transnistreană Vasilii Șova, Victor Osipov și Eugen Carpov.

În cadrul ședinței Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan a prezentat o informație despre reuniunea oficială în formatul de negocieri ”5+2”, desfășurată la Berlin, la începutul lunii iunie, după o pauză de doi ani. Gheorghe Bălan a menționat că pe agenda reuniunii s-au regăsit o serie de subiecte menite să contribuie la consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru. Este vorba, în special, despre identificarea unei soluții practice pentru a asigura participarea în traficul internaţional a unităţilor de transport din regiunea transnistreană, apostilarea actelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ superior din regiunea transnistreană, restabilirea interconexiunii telefonice între cele două maluri, dezvoltarea unor proiecte comune în domeniul protecţiei mediului ambiant.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că formatul Platformei parlamentare va fi extins, urmând a fi antrenați în discuții atât reprezentanți ai diferitor instituții de stat, cât și membri ai societății civile, care au expertiza necesară în procesul de reintegrare.

”Ceea ce am remarcat este că, indiferent de culoarea politică a participanților la discuții, există o solidaritate și o voce comună în tot ceea ce înseamnă procesul de reintegrare. Negociatorii din partea Republicii Moldova, domnul Gheorghe Bălan și echipa sa, va avea susținerea solidară a politicului la toate etapele de negocieri, respectiv confortul unui suport politic ”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a propus identificarea unor soluții, împreună cu Guvernul, pentru a susține populația din regiunea transnistreană.

”Fie că este vorba despre ajutor umanitar sau de medicamente, fie că reglementăm un buget sau un anumit fond în cadrul bugetului de stat al Republicii Moldova, prin intermediul căruia autoritățile ar putea interveni să ajute populația din stânga Nistrului. Trebuie să identificăm toate instrumentele posibile, inclusiv prin intermediul partenerilor de dezvoltare, pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova din regiune, care trebuie să resimtă ajutorul Chișinăului”,  a subliniat Andrian Candu.

Doina Secrieru

Share