Businessmanii din R. Moldova – instruiți cum să participe la expoziții în România și Bulgaria
Companii din domeniul agroalimentar de pe ambele maluri ale Nistrului sunt instruite pentru a participa cu stand colectiv la două expoziții internaționale specializate în domeniul agroalimentar, „INDAGRA” și „interFood&Drinks”, care se vor desfășura la începutul lunii noiembrie curent, în România și Bulgaria.
Participarea la cele două evenimente este organizată de CCI, cu asistența financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, cu scopul de a contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi la promovarea mărfurilor lor pe piaţa externă.
Sergiu Harea, director al Departamentului Economie al CCI, a menționat că, expozițiile „INDAGRA” și „interFood&Drinks” au fost selectate strategic. „Sectorul agricol este unul de bază pentru economia Republicii Moldova, având totodată un potențial enorm de dezvoltare. Însă companiile ce activează în acest domeniu au nevoie de susținere, în special pentru identificarea și diversificarea piețelor de desfacere, preluarea practicilor moderne la întreprindere, implementarea standardelor de calitate.
Deoarece expozițiile sunt internaționale, agenții economici vor avea posibilitatea să interacționeze cu oameni de afaceri din mai multe țări, iar pentru a spori eficiența participării la ele, întreprinzătorii au fost instruiți și au obținut sfaturi practice referitor la prezentarea la stand, materialele promoționale și informaționale necesare, întocmirea contractelor etc.”, a precizat sursa citată.
Natalia Djandjgava, coordonator de proiect din cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, a declarat că, Uniunea Europeană şi PNUD sprijină activităţile întreprinse împreună de comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, în domeniile: dezvoltarea afacerilor, renovarea infrastructurii sociale, dezvoltarea societăţii civile, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.
Agenţii economici ce vor participa la expoziţii au mari asteptări, sperând că prin derularea acestui proiect să își găsească noi piețe de desfacere, să colaboreze între ei, dar şi să se susțină reciproc.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect al Programului UE-PNUD, de la începutul anului curent alți 30 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia, Polonia și Franța.
Maria Roşca