Pavel Filip: Suntem convinşi că vom reuşi să asigurăm copiilor un viitor decent
Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu Directorul UNICEF Moldova, Nune Mangasaryan, în cadrul căreia au fost discutate reuşitele şi planurile de cooperare în domeniul respectării drepturilor copiilor în Republica Moldova, precum și asigurarea condiţiilor optime pentru creşterea, educarea şi dezvoltarea acestora, potrivit unui comunicat.
Cu această ocazie, Premierul a mulţumit pentru asistenţa acordată de UNICEF Moldova în realizarea reformelor şi implementarea bunelor practici internaţionale în țara noastră, precum şi pentru dezvoltarea sectorului educaţional, protecţiei sociale, justiţiei şi cel al sănătăţii.
„Problemele ce vizează siguranţa copiilor şi respectarea drepturilor acestora sunt strâns legate de prosperitatea economică a ţării. Suntem convinşi că vom reuşi să îmbunătăţim lucrurile la acest capitol şi să asigurăm copiilor un viitor decent”, a subliniat Pavel Filip.
La rândul său, Nune Mangasaryan a evaluat pozitiv rezultatele înregistrate de către Republica Moldova în domeniu, menţionând, între altele, faptul că s-a reuşit o prezență de 10 ori mai mare a copiilor cu necesități speciale în instituțiile de învăţământ dedicate lor (de la 1.253 în 2010 la 10.393 în anul curent). Totodată, s-a micşorat rata mortalităţii copiilor cu vârsta de până la cinci ani și numărul minorilor condamnaţi la privaţiune de libertate.
„Ne bucură că nu doar aţi ales să prezidaţi Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, dar şi aţi venit cu propuneri constructive de soluţionare a problemelor existente. Aceasta este o dovadă a atenţiei care se acordă copiilor şi sper că acest domeniu se va regăsi şi în continuare printre priorităţile Cabinetului de miniştri pe care-l conduceţi”, a menționat reprezentantul UNICEF în Moldova.
În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită s-a acordat combaterii sărăciei în rândul familiilor cu mulţi copii. În acest sens, se urmăreşte elaborarea unui mecanism de alocare a plăţilor care va asigura o echitate socială şi va reduce numărul de persoane cu venituri sub minimul de existenţă.
Oficialii s-au referit şi la problema copiilor a căror părinţi se află peste hotare. Conform unui studiu realizat de UNICEF, 4 % din copiii din Moldova au ambii părinţi plecaţi peste hotare, în timp ce aproximativ 20 % sunt educaţi de un singur părinte.
„Dacă crizele economice şi financiare pot fi depăşite, crizele de ordin moral îşi lasă amprenta pe o perioadă mai lungă de timp. Asigurarea materială nu poate înlocui valorile morale și relația directă a părinților cu copiii lor. În acelaşi timp, Guvernul va întreprinde toate eforturile necesare pentru a oferi cetăţenilor Republicii Moldova posibilitatea de a avea venituri suficiente acasă, de a-şi educa împreună copiii şi a asigura un viitor sigur tuturor familiilor”, a accentuat Premierul.
Republica Moldova a aderat la Convenția cu privire la drepturile copilului în anul 1993, iar doi ani mai târziu a fost deschis Oficiul UNICEF la Chişinău.
Mihaela Rotari