Valeriu Oglindă, medic: Conaționalii din Italia vor avea posibilitatea gratuit să verifice starea sănătății la mai mulți specialiști
În perioada 24-25 octombrie, moldovenii din regiunea Toscana, Italia vor avea posibilitatea să fie consultați gratuit de un grup de zece medici din Republica Moldova, în cadrul proiectului social pentru protecţia sănătăţii imigranţilor din Italia — „Sănătatea ta — viitorul tău”, inițiat de Asociaţia culturală „FRATERNITA MONDIALE” (orașul Florenţa, Italia), clinica ”SANCOS” (Chișinău) și Biroul de Relații cu Diaspora (BRD). Mai multe detalii despre proiectul social pe care îl lansează, în premieră, medicii de la clinica Sancos puteți afla din interviul cu directorul acestei instituții, dl. Valeriu Oglindă, realizat de BRD.
Dl. Valeriu Oglindă, ce v-a motivat să lansați proiectul ”Sănătatea ta-viitorul tău!” în regiunea Toscana, Italia?
Cu colegii din Italia avem relații profesionale mai vechi, ca urmare atât a participărilor la diferite congrese, conferințe, expoziții medicale etc., cât și a vizitelor în cadrul instituțiilor medicale, unde activează conaționalii noștri.
Am ales Toscana deoarece este situată în centrul Italiei, iar Asociația culturală ”FRATERNITA MONDIALE” din Florența – cu care realizăm proiectul și al cărei președinte este Oleg Oglindă, fratele meu – este una dintre primele asociații ale moldovenilor imigranți, care dispune de spațiu pentru desfășurarea întâlnirilor și manifestațiilor culturale. Totodată a putut organiza și adapta în cadrul său 7 – 8 birouri pentru prestarea serviciilor medicale, asumându-și cheltuielile de cazare și de întreținere a echipei de medici. Lansarea Proiectului social pentru imigranți – ”Sănătatea ta – viitorul tău!” a fost posibilă grație cooperării cu Biroul de Relații cu Diaspora, care a organizat relația cu autoritățile publice locale, susținerea metodică și informarea masivă a diasporei moldovenilor din Italia.
În ce constă mai exact activitatea pe care doriți să o realizați?
În cadrul screening-ului, conaționalii noștri vor avea posibilitatea gratuit să verifice starea sănătății la mai mulți specialiști, inclusiv: terapeut, ginecolog, neurolog etc., să efectueze ultrasonografia organelor interne, electrocardiograma și să obțină testarea de laborator la glicemie și colesterol. Pentru fiecare participant la screening va fi emisă o fișă medicală, care va include deciziile consultative a medicilor specialiști vizați.
De ce credeți că moldovenii de peste hotare, de exemplu cei din regiunea Toscana, ar alege serviciile medicale oferite de Sancos și nu pe cele din Italia?
Cunoaștem mai multe cazuri când conaționalii noștri de peste hotare, depistând o problemă de sănătate, au hotărât să revină acasă, să procure o poliță de asigurare medicală obligatorie și să continue tratamentul la locul de trai sau la Chișinău, inclusiv la Clinica ”SANCOS”, care este contractată de CNAM și oferă servicii de asistență medicală primară și specializată. Credem că imigranții au nevoie de mai multă informație despre legislația din țară. Ei trebuie, de asemenea, încurajați că oricând pot reveni și beneficia de servicii medicale de calitate și investigații performante, care astăzi nu mai sunt o noutate pentru Republica Moldova.
Care sunt așteptările dumneavoastră față de această nouă modalitate de oferire a serviciilor medicale?
Astăzi, ca niciodată, societatea noastră are nevoie de comunicare, inclusiv cu conaționalii noștri de peste hotare, deoarece imigranții sunt primele persoane care se expun riscului de a se îmbolnăvi, într-o țară străină și de cele mai dese ori nu cunosc factorii de protecție, care nu ar permite alterarea stării de sănătate. Dialogul cu imigranții va permite să identificăm factorii de risc ai stării de sănătate, să propunem soluții cu scop de profilaxie și menținere cât mai mult posibil, la un nivel acceptabil a stării lor de sănătate. Urmează să creăm o relație în perspectiva comunicării on-line și utilizării preparatelor medicamentoase din R. Moldova. Nu în ultimul rând ne interesează și promovarea serviciilor Clinicii ”SANCOS”.
Care sunt până acum cele mai solicitate consultații medicale în rândul imigranților?
Cel mai frecvent imigranții acuză dureri somatice, dereglări ale procesului de digestie, crize hipertensive, depresii sau disconfort emoțional, cefalee etc. Femeile însă, care pe lângă problemele generale de sănătate ale imigranților, au și probleme de sănătate ca urmare a nașterilor premature, avorturilor, durerilor ovariene.
Aveți planificate vizite la colegii/spitale din Italia pentru a prelua din experiența colegilor italieni?
Nu, de această dată avem prea puțin timp la dispoziție pentru a putea planifica vizite pe la spitale, dar întâlniri cu colegii care activează în Italia vom avea neapărat. Sperăm ca imigranții moldoveni care activează ca medici să asigure continuitatea controlului medical, mai ales în cazurile mai grave, dacă vor fi depistate.
În ce condiții ați repeta experiența organizării unui centru mobil de sănătate peste hotare?
Nu avem nici o condiție, totul depinde de situație, dar cred că mai detaliat vom putea răspunde doar după finalizarea proiectului propus.
Sursa: Biroul pentru Relații cu Diaspora