OMS va acorda în continuare suport tehnic în realizarea obiectivelor reformelor în domeniul sănătății din RM
Ieri, 31 martie, conducerea Ministerului Sănătății, în frunte cu Ruxanda Glavan, a organizat Ședința trimestrială a Consiliului Sectorial de Sănătate în Domeniul Asistenței Externe. Scopul întrevederii a fost de a totaliza activitatea Ministerului în anul 2015, de a evalua asistența financiară oferită de partenerii de dezvoltare și de a veni cu sugestii față de reformele pe care autoritatea urmează să le implementeze, potrivit unui comunicat de presă.
”Salutăm prezența partenerilor externi care contribuie la fortificarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. Pentru noi este extrem de important să știm că avem sprijin în procesul complex de reforme pe care ni-l propunem și să avem siguranța că nu vom parcurge acest drum singuri”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
În timpul ședinței, o atenție sporită a fost acordată proiectului master plan pentru reforma sectorului spitalicesc. Acesta prevede o nouă formă de distribuție a spitalelor, pe trei nivele: locale, regionale și centrale, și crearea unui spital universitar. Spitalele locale vor trata bolnavii cronici. Spitalele regionale vor avea sarcina de a vindeca bolnavii acuți, inclusiv cei care necesită intervenții chirurgicale. Totodată, la nivel central vor fi tratați pacienții grav bolnavi, care necesită chirurgie avansată.
În context, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a menționat că OMS va sprijini în continuare autoritățile naționale și va acorda suportul tehnic necesar în realizarea obiectivelor reformelor din sistemul de sănătate, în special de fortificare a sectorului spitalicesc. „Consolidarea sectorului spitalicesc trebuie abordată în paralel cu aspectele de guvernare a spitalelor și finanțarea acestora, asigurarea cu personal medical calificat și integrarea noilor structuri spitalicești cu celelalte niveluri de asistență medicală”, a mai spus dl Hajrulahovic.
Pe parcursul anului 2015, Republica Moldova a beneficiat de asistență financiară în valoare de 24,5 milioane USD de la 19 donatori externi. Anul trecut, Fondul Global a oferit cel mai mare sprijin financiar. Totodată, 49% din acești bani au fost direcționați pentru tratamentul și prevenirea bolilor comunicabile, 24% pentru bolile necomunicabile, 16% pentru sănătatea reproducerii, 6% – sănătatea adolescenților și 5% au fost investiți în alte domenii din sistemul de sănătate. 89% din asistența financiară oferită Republicii Moldova de partenerii externi vine sub formă de grant și 11% – de credit.
Maria Roșca