Candu: Este important ca și salariatul, și patronul să aibă drepturile protejate

Candu: Este important ca și salariatul, și patronul să aibă drepturile protejate

Oportunitatea constituirii instanțelor sau completelor specializate de judecători în soluționarea litigiilor de muncă în Republica Moldova a fost discutată în cadrul conferinței internaționale „Instanțe specializate în litigii de muncă – o opțiune de reformă pentru Republica Moldova?”. La eveniment a participat și Președintele Parlamentului Andrian Candu, potrivit unui comunicat de presă.

În mesajul de salut adresat participanților la conferință Speakerul s-a referit la   respectarea drepturilor sociale și de muncă, la volumul mare de dosare din instanțele de drept comun și necesitatea specializării judecătorilor în domenii separate în contextul acțiunilor de reformare a justiției.

”Parlamentul este deschis propunerilor care vor veni și vă încurajăm să veniți cu propuneri în adresa autorităților pentru ca ideile bune pe care le aveți să se regăsească în modificări de legislație și schimbare de sistem. În pofida unor schimbări în bine, salariatul rămâne în continuare vulnerabil și reușește cu greu să-și facă dreptate în judecată, după ani buni de procese”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a dat asigurări că propunerile venite vor fi examinate cu atenție de autorități, iar Parlamentul și Guvernul vor acorda susținerea necesară pentru implementarea acestora.

”Este important ca și salariatul, și patronul să aibă drepturile protejate, iar justiția să funcționeze în echilibru pentru ambii. Doar așa vom reuși să dezvoltăm o economie eficientă și să modernizăm Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul conferinței au fost discutate concluziile și recomandările studiului ”Instanțele specializate în litigii de muncă. O evaluare a necesității lor în Republica Moldova”, realizat de Fundația ”Friedrich-Ebert-Stiftung”. Documentul prezintă instrumentele de soluționare a litigiilor de muncă prevăzute de cadrul legal al Republicii Moldova, evaluează factorii ce afectează calitatea soluționării litigiilor de muncă în instanțe, prezintă experiența europeană în domeniul instanțelor specializate în litigii de muncă și oferă câteva modele de specializare a instanțelor care ar putea fi implementate în Republica Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, magistrați, reprezentanți ai sindicatelor și societății civile, ai organizațiilor internaționale și mediului academic.

Conferința a fost organizată de Fundația ”Friedrich-Ebert-Stiftung” (FES), în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) și Fundația Germană pentru Cooperarea Juridică Internațională (IRZ).

385A1526

Maria Roşca

Share