Politicile transportului urban – împărtășite de europeni la Chișinău

Seminarul internațional „Politicile UE privind calitatea aerului și  utilizarea instrumentelor economice pentru dezvoltarea transportului urban durabil” a fost deschis ieri. Seminarul se va desfășura la Chișinău în perioada 21-22 octombrie 2014”.

Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului Uniunii Europene ”Guvernarea Calității Aerului în țările din Europa de Est”, cu participarea specialiștilor din cele 7 țări partenere: Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina, dar și a experților internaționali.

Principalele obiective ale seminarului constau în revizuirea celor mai recente progrese realizate în componenta Transport a Proiectului și sporirea cunoștințelor despre ultimele dezvoltări în Strategiile UE privind Transportul și Mobilitatea. Atelierul de lucru va aborda problematicile atât la nivel național cât și municipal și se va focusa pe prezentarea Politicii UE privind calitatea aerului și utilizarea instrumentelor economice pentru dezvoltarea sustenabilă a transportului urban, inclusiv a ”transportului ecologic” și ”transportului inteligent”.

În cadrul seminarului Allan Gross de  la Universitatea din Aarhus, urmează să prezinte rezultatele proiectului pilot regional nr. 3”Dezvoltarea și implementarea unui sistem de evaluare a poluării aerului în vederea estimării efectelor diferitor scheme de planificare urbană și de transport în țările partenere”.

Participanții, inclusiv din R. Moldova, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Centrului de Investigații Ecologice, Agenția Ecologică Chișinău, ai Direcțiilor de profil din cadrul Primăriei mun. Chișinău vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu exemple practice privind politicile transportului urban și mecanisme utilizate pentru promovarea dezvoltării transportului urban sustenabil, aplicate în Germania, Danemarca, și alte state Europene.

La deschidere a participat și ministrul Mediului, Valentina Țapiș.

Mihaela Rotari

Share