Concluzie: Imobile care valorează oficial mai mult de 1,5 milioane lei au doar politicienii de opoziţie

Concluzie: Imobile care valorează oficial mai mult de 1,5 milioane lei au doar politicienii de opoziţie

„În aceste zile, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu a făcut o declaraţie surprinzătoare şi anume că imobilele ce valorează mai mult de 1,5 milioane lei vor fi impozitate suplimentar cu 0,8% din valoarea lor. Nu m-a mirat intenţia de a introduce un aşa-numit „impozit pe lux”, căci asemenea idei au mai fost enunţate şi anterior”. Astfel începe editorialul publicat pe portalul Tribuna de Igor Volniţchi.

Autorul recunoaşte că l-a mirat cifra de 1,5 milioane lei. „De ce nu jumătate de milion de lei sau de ce nu 1 milion de lei, dar anume 1,5 milioane lei? Probabil, nu m-aş fi referit niciodată la acest subiect, crezînd că Ministerul Finanţelor are calculele sale, pe care noi, muritorii de rînd, nu avem cum să le înţelegem. Dar, „răsfoind” declaraţiile pe proprietate a mai multor politicieni, am găsit cifre destul de interesante din acest punct de vedere”, a continuat el.

Editorialistul notează că, imobile care valorează oficial mai mult de 1,5 milioane lei au doar politicienii de opoziţie şi prezintă cîteva exemple: Igor Dodon, liderul PSRM, are o casă care valorează 2 160 000 lei; Eugen Carpov, prim-vicepreşedintele PPEM – o casă de 1 656 106 lei; Vlad Filat, liderul PLDM – o casă de 3 230 196 lei; Nicolae Juravschi, deputat PPEM – o casă de 2 134 115 lei; Chiril Lucinschi, deputat PLDM – o casă de 3 304 012 lei etc.

„Nu am găsit nici un politician care ar avea atribuţie cît de cît la guvernare, care să aibă un imobil ce ar valora peste 1,5 milioane lei. Ştiţi ce e interesant? Că mulţi dintre politicienii care au de-a face cu guvernarea au imobile ce valorează peste 1 milion de lei, dar nu depăşesc 1,5 milioane lei. Astfel, liderul PL, Mihai Ghimpu are un imobil cu valoarea cadastrală de 1 420 049 lei; Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov – o casă de 1 288 827 lei; unul din liderii grupului deputaţilor neafiliaţi, Alexandr Banicov – o casă de 1 428 086 lei etc. Vă închipuiţi ce ar fi păţit ministrul Finanţelor,

Octavian Armaşu, dacă venea în Parlament cu o politică bugetar-fiscală ce lovea direct în interesele celor de la guvernare? Documentul, evident, nu ar fi fost votat, iar sărmanul ministru ar fi fost fericit dacă reuşea să-şi păstreze fotoliul! Dar aşa, în liderii de opoziţie se poate de bătut cît încape! Pentru asta, Dl. ministru poate fi doar lăudat, căci, nu numai că le creează probleme suplimentare celor din opoziţie, dar aduce şi bani în buget! Bravo, Dl. ministru!”, mai scrie el.

Totodată, Volniţchi afirmă că, ciudăţeniile nu se termină aici: „Spre exemplu, cum credeţi: de ce nu s-a propus impozitarea suplimentară a imobilelor ce valorează peste jumătate de milion de lei? Pentru că se lovea direct în interesele Speakerului Andrian Candu, a deputatului liberal, Iurie Dîrda etc. Altă întrebare: De ce nu s-a propus impozitarea imobilelor deţinute de o persoană care în sumă ar depăşi 1,5 milioane lei? Simplu: pentru că în acest caz ar fi avut de suferit Preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe Ştefan Creangă (valoarea comună a imobilelor acestuia depăşeşte 2 milioane de lei) şi alţi deputaţi din coaliţia majoritară. Şi atunci: „La revedere, politică bugetar-fiscală!” sau poate chiar: „La revedere, Dle ministru Armaşu!””.

„Dle ministru Armaşu, Dvs. veniţi din mediul de afaceri, vă bucuraţi de stima şi aprecierea multor oameni, dar, dacă nu vă veţi revedea poziţia în această problemă, vă veţi face de rîs pentru tot restul vieţii. Sau refuzaţi la tîmpenia, care, la sigur, va intra în istorie ca „impozitul pe opoziţie” sau diminuaţi din pragul de 1,5 milioane lei şi puneţi-i să plătească şi pe cei de la guvernare”, conchide autorul opiniei.

Varianta originală o găsiţi AICI.

Mihaela Rotari

Share