Secretarul de Stat Andrei Chistol a participat la Reuniunea Consiliului Miniștrilor Culturii din Europa de Sud-Est
În perioada 24-25 februarie la Istanbul, Turcia, a fost organizată conferința regională la nivel înalt a miniștrilor Culturii din Europa de Sud-Est, privind protejarea și managementul patrimoniului cultural. La eveniment au fost prezenți oficiali din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia și observatorii Italia și UNESCO. Republica Moldova a fost reprezentată de către secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.
Scopul celei de-a doua reuniuni a Consiliului Miniștrilor Culturii din Europa de Sud-Est (CoMoCoSEE) a vizat consolidarea dialogului privind cooperarea regională în domeniul dezvoltării culturii, cu un accent deosebit pe susținerea implementării ”Strategiei regionale pentru cooperare culturală în Sud-Estul Europei”.
În cadrul evenimentului a fost prezentată și adoptată Declarația Consiliul Miniștrilor Culturii din Europa de Sud-Est ”Protecția și gestionarea durabilă a Patrimoniului Cultural în Europa de Sud-Est: priorităţi, provocări şi oportunităţi pentru consolidarea cooperării culturale regionale”.
În discursul său susținut în cadrul evenimentului, secretarul de Stat Andrei Chistol a declarat că Republica Moldova susține eforturile comune a miniștrilor Culturii de a valorifica patrimoniul cultural din regiune sub aspect economic. ”Această inițiativă, susținută de Declarația propusă spre adoptare, întărește cooperarea culturală din regiunea Europei de Sud-Est, creează o platformă eficientă pentru organizațiile internaționale, partenere ale acestui Consiliu, de a continua să implementeze programe de cooperare în această regiune”, a afirmat Andrei Chistol. Oficialul a prezentat succint obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare a culturii ”Cultura 2020”, care atrag atenția asupra importanței protejării patrimoniului în păstrarea identității comunităților.
”Declarația propusă spre adoptare conține obiective importante precum managementul patrimoniului cultural, lupta împotriva traficul ilicit de bunuri culturale, protejarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial comun, dar este accentuat, și rolul educației culturale și artistice în dezvoltarea individului, precum și rolul diversității și creativității expresiilor culturale în dezvoltarea economică și coeziunea socială”, a conchis Andrei Chistol precizând și faptul că, pentru implementarea Declarației, se impune necesitatea elaborării într-un termen cât mai scurt, cu suportul UNESCO, Consiliul Europei și Uniunii Europene, a unor proiecte culturale concrete bazate pe principiul sustenabilității economice.
Delegaţiile participante au salutat inițiativa UNESCO ”Unite4Heritage”, care condamnă distrugerile patrimoniului universal, și au susținut necesitatea avansării eforturilor comune privind promovarea patrimoniului cultural ca un factor pentru dezvoltare durabilă.