Șeful Cancelariei de Stat, mulțumit de rezultatele primei etape a proiectului Ameliorarea Competitivităţii
Secretarul general al Guvernului Tudor Copaci a avut o întrevedere cu Tarik Sahovic, specialist superior în dezvoltarea sectorului privat din cadrul Băncii Mondiale.
Cei doi au discutat despre obiectivele principale și factorii de implementare a proiectului Ameliorarea Competitivităţii II (PAC II) pentru anul 2015-2017. Proiectul își propune să sprijine întreprinderile autohtone din Republica Moldova în dezvoltarea cu succes a afacerilor, consolidarea poziţiilor pe piaţă, îmbunătăţirea abilităţilor profesionale ale angajaţilor și modernizarea sistemului infrastructurii calităţii.
Șeful Cancelariei de Stat s-a arătat mulțumit de rezultatele primei etape a proiectului (PAC I), realizat cu suportul Băncii Mondiale, precizând că următoarea fază este, de asemenea, importantă deoarece vine să ofere sectorului privat asistenţă în vederea dezvoltării în diverse domenii de activitate.
Principalii beneficiari ai proiectului sunt întreprinderile mici și mijlocii (IMM –uri), companiile autohtone orientate spre export și investitorii străini ce aduc investiţii în economia țării noastre. Astfel, în cadrul PAC II, IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătățire a competitivităţii produselor și accesarea noilor pieţe de desfacere. De asemenea, proiectul oferă suport pentru efectuarea Analizei Impactului de Reglementare a actelor normative și legislative care au impact asupra activităţii de întreprinzător.
Bugetul total al proiectului Ameliorarea Competitivităţii (PAC II) este de 45 de milioane de dolari americani. Asistenţa va fi direcţionată spre întreprinderile din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi, fabricarea produselor electronice şi mecanice, textile şi tehnologii informaţionale. Printre rezultatele scontate sunt: diminuarea timpului acordat pentru înregistrarea IMM-urilor în Republica Moldova; încurajarea noilor activităţi ale întreprinderilor gata de export; majorarea împrumuturilor din partea instituţiilor financiare către întreprinderile exportatoare; facilitarea accesului la finanţare pe termen mediu și lung.
Maria Roșca