Ziua Mondială a Zonelor Umede e marcată astăzi

Ziua Mondială a Zonelor Umede e marcată astăzi

Astăzi comunitatea internațională marchează ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, care ocupă un loc de frunte în Calendarul Evenimentelor de Mediu, fiind și data semnării „Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”, la 2 februarie 1971, în localitatea Ramsar (Iran).
2-3

În condiţiile actuale, când pe teritorii extinse presiunile exercitate de diferitele moduri de utilizare a terenurilor asupra patrimoniului natural al planetei au atins valori critice, protecţia şi conservarea naturii ocupă un loc prioritar în domeniul preocupărilor specialiştilor din domeniu. Presiunea antropică a avut cel mai mare impact asupra biodiversităţii floristice şi faunistice, plantele şi animalele fiind cele mai vulnerabile elemente naturale ale mediului, în raport cu activităţile umane; existenţa acestora este indisolubil legată de calitatea celorlaltor componente ale peisajului. Specialiștii ecologi susțin că primul tratat interguvernamental modern, de anvergură mondială, ce ţine de conservarea şi utilizarea durabilă a resurselor naturale este ”Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională în special ca habitat al păsărilor acvatice”. Convenţia Ramsar a fost concepută ca un mijloc de atragere a atenţiei opiniei internaţionale asupra ritmului de dispariţie a habitatelor zonelor umede, dispariţie datorată în parte ignorării funcţiilor şi valorilor acestor zone. Convenţia stabileşte cadrul acţiunilor naţionale şi cooperării internaţionale pentru conservarea şi utilizarea raţională a zonelor umede şi a resurselor pe care acestea le oferă.
555 UNUPe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, publicată la 29 ianuarie 2014, sunt înscrise 2.177 de zone umede în lume (zone Ramsar), însumând o suprafață totală de 208.518.409 hectare, mai mult decât suprafaţa Franţei, Germaniei şi Suediei luate împreună. Niciun stat nu este prea mic pentru a nu putea adera la această convenţie cu condiţia că poate să înscrie o zonă umedă, care ar satisface un şir de criterii generale şi specifice stipulate de Convenţie, în Lista zonelor umede de importanţă internaţională. Alegerea acestor zone, conform Convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor internaţională pentru pasările acvatice în toate anotimpurile.
Convenția stabilește pentru statele părți, în primul rând, cerința de a elabora și aplica planurile de amenajare, astfel încât să fie favorizată conservarea acestor zone prin crearea de rezervații și prin utilizarea rațională a rezervelor lor. Părţile Contractante ale Convenţiei Ramsar sunt obligate să promoveze “utilizarea durabilă” a tuturor zonelor umede de pe teritoriul lor; să promoveze cooperarea internaţionala în domeniul zonelor umede; să informeze Secretariatul Convenţiei asupra oricăror schimbări survenite în caracterul ecologic al oricărui zone listate.
wwd16-logo-vertiSloganul  anului 2016 este „Zonele umede   pentru  viitorul   nostru – Mijloace  de  trai durabile”. Acesta  transmite în sens de urgență, necesitatea de a ne mobiliza împotriva efectelor schimăbrilor climatice globale, care ar putea fi dezastruoase și de a aicițona cît mai repede posibil. Această temă, de asemenea,  reflectă convingerea noastră că este important să se conștientizeze rolul zonelor umede în atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la ele.
Participarea Republicii Moldova  în protecția zonelor umede se reflectă prin desemnarea până la această dată, a trei Zone Umede de Importanță Internațională, în special ca habitat pentru păsările acvatice, cu o suprafață totală de 94 705  ha. Republica Moldova a devenit membru al  Convenției RAMSAR în iunie 2000, atunci cînd zona „Lacurile Prutului de Jos” (19152,5 ha), a fost inclusă în Lista zonelor umede de importanță internațională. În această zonă sînt amplasate cele mai mari lacuri naturale din Moldova – Beleu și Manta,  în perimetrul cărora au fost înregistrate specii rare de floră.
2-2A doua zonă umedă, acceptată în 2003 de către Secretariatul Convenției, este reprezentată de aria naturală „Nistrul Inferior”, care cuprinde sectorul de luncă a Nistrului de Jos, între comunele Copanca și Palanca. Suprafața zonei constituie cca 60000 ha cu mai multe rezervații. În zona dată sunt cunoscute 40 de monumente arheologice ale diferitor culturi și epoci.
2-5În septembrie 2005 în Lista zonelor umede de importanță internațională a fost inclusă zona„Unguri-Holoşniţa”. Ea ocupă 15553 ha și cuprinde versanți stâncoși cu surpături, îndreptați spre fluviul Nistru, precum și lunca îngustă de pe malul drept al acestuia. Sectorul este intersectat de 9 râulețe mici, sunt amplasate 9 lacuri și cel mai mare masiv de pădure pe cumpăna apelor, reprezentând hotarul unui teritoriu extins de câmpie, ocupat în mare parte de terenuri agricole și livezi. Zona Unguri-Holoșnița este valoroasă și din punct de vedere al patrimoniului cultural.

 

Mihaela Rotari

Share