Reguli de care trebuie să ţii cont ca să-ţi pice bine mâncarea de sărbători

Reguli de care trebuie să ţii cont ca să-ţi pice bine mâncarea de sărbători

Potrivit medicilor, în perioada sărbătorilor de iarnă  creşte numărul solicitărilor pentru asistenţa medicală de urgenţă din partea populaţiei, în special din cauza abuzului alimentar, care contribuie la creşterea pericolului de contractare a bolilor diareice sau intoxicaţiilor alimentare.

În acest context, Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia privitor la necesitatea respectării unui regim alimentar echilibrat şi respectarea următoarelor reguli:

·        Evitarea procurării produselor alimentare comercializate în condiţii nesigure, piaţă sau din stradă;

·        Asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);

·        Evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;

·         În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º C;

·        Evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;

·        Folosirea cuţitelor şi storcătoarelor separate pentru alimentele crude şi bucatele pregătite;

·        Spălarea repetată a mîinilor, nu doar după utilizarea toaletei dar şi înainte de masă;

·        Evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vre-o leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mîinilor/degetelor.

În cazul apariţiei semnelor de boală (temperatură înaltă, dureri abdominale şi diaree), adresaţi-vă imediat la medic.

 

Maria Roşca

Share