Recomandările autorităților pentru cetățeni în timpul activităților în aer liber

Recomandările autorităților pentru cetățeni în timpul activităților în aer liber

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de siguranță în zonele de agrement, precum și în timpul activităților desfășurate în aer liber.

Tradițional, de 1 mai, mulți aleg să petreacă această zi în natură. Pentru a preveni incidentele, incendiile și alte situații de risc, specialiștii vin cu un set de recomandări pentru cei care preferă odihnă la iarbă verde, picnicuri sau frigărui. În acest sens pompierii și salvatorii recomandă:

Reguli privind aprinderea focului:

• Aprinderea grătarilor, rugurilor şi focurilor de tabără este indicată doar în locuri special amenajate.
• Se recomandă utilizarea grătarelor metalice și supravegherea continuă a flăcărilor.
• Pentru evitarea arsurilor sau a izbucnirii unui incendiu, nu este permisă utilizarea lichidelor ușor combustibile la aprinderea focului.
• Este interzisă aprinderea focului în apropierea pădurilor, a vegetației uscate sau a materialelor combustibile.
• Aruncarea chibriturilor și a chiștoacelor de țigară nestinse în preajma ariilor forestiere și a zonelor de agrement este interzisă.
• Adulții nu trebuie să permită copiilor să se joace cu chibrituri, lemne, cărbuni sau cu focul aprins.

Un alt aspect important îl reprezintă dotarea cu mijloace de stingere. Pentru a interveni rapid în caz de necesitate, cetățenii sunt rugați să aibă la îndemână apă, nisip sau un stingător.

La plecare, este obligatoriu ca focul să fie stins complet, pentru a preveni izbucnirea incendiilor, mai ales în zonele forestiere.

În cazul în care activitățile în aer liber se desfășoară pe malurile bazinelor acvatice din țară, salvatorii îndeamnă adulții să fie vigilenți și să supravegheze atent minorii. Părinții și cei care au în grijă copii nu trebuie să le permită intrare în apă.

Toate deșeurile rămase în urma activităților de picnic trebuie strânse și depozitate în locuri special amenajate, pentru protejarea mediului și menținerea curățeniei în zonele de agrement.

În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Share