Programul PARE 1+1 va fi extins până în 2018

Programul PARE 1+1 va fi extins până în 2018

Programul-pilot pentru atragerea remitențelor în economie PARE 1+1 va fi extins până în 2018. La propunerea Ministerului Economiei, decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, anunță serviciul de presă al instituției.

Programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ale acestora, care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii. A fost lansat prin Hotărârea de Guvern nr. 972 din 18.10.2010 și funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în calitate de grant din mijloacele Programului-pilot.

Programul desfășoară activități precum organizarea cursurilor de instruire antreprenoriale pentru migranţi şi rudele de gradul I ale acestora, inclusiv distribuirea gratuită a materialelor informative şi de suport, asistarea gratuită a antreprenorilor la iniţierea afacerii şi post-creare afacerilor, inclusiv elaborarea business planurilor, acordarea granturilor în proporţii de 50% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 200 mii lei, efectuarea monitorizării post-finanţare.

Din momentul lansării Programului, până în prezent, au fost acordate cumulativ peste 11000 consultaţii, au fost desfăşurate 61 cursuri de instruire, la care au participat 1248 de lucrători migranţi şi rude de gradul I al acestora.

Concomitent, au fost încheiate cumulativ, 581 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori care planifică efectuarea investiţiilor în diverse domenii ale economiei naţionale: industrie, agricultură, construcţii, servicii etc. Suma granturilor acceptate de Comitetul de Supraveghere constituie 91,17 mil. lei.

Astfel, de la lansarea programului până în prezent, au fost efectuate investiţii în economia țării în sumă de 214,17 mil. lei, iar fiecare leu alocat din acest program, urmează să atragă 3 lei investiţii în economia naţională.

Pe parcursul anilor 2011-2014, Programul „PARE 1+1” a fost susţinut financiar de către Comisia Europeană, prin intermediul Matricei de politici pentru programul de suport sectorial “Stimularea Economică în Zonele Rurale” (ESRA) finanţat de Uniunea Europeană.

După finalizarea în anul 2014 a Programului ESRA, drept continuitate, acțiunile acesteia, inclusiv susținerea implementării Programului ”PARE 1+1”, au fost preluate de Matricea de Politici privind suportul bugetar acordat de Uniunea Europeană pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în Republica Moldova, care prevede finanțarea programului până în anul 2018 inclusiv.

Maria Roșca

Share