(INTERVIU) Arcadie Foşnea: Anul 2024 a reprezentat încă un pas important în recunoaşterea internaţională a calităţii excepţionale a vinurilor produse de „Crama Mirceşti”
Interviu cu Arcadie Foşnea, proprietar al vinăriei „Crama Mirceşti”
Domnule Foşnea, în baza informaţiilor apărute în presă şi pe reţelele de socializare în 2024, deduc că aţi avut un an foarte bun, iar vinurile produse de „Crama Mirceşti” s-au învrednicit de mai multe prestigioase premii internaţionale. Aţi putea face o trecere în revistă din acest punct de vedere?
Într-adevăr, din punctul de vedere menţionat de dvs., anul a fost unul bun pentru noi. În context, aş menţiona că, în cadrul Mundus Vini 2024, vinul nostru Fetească Regală 2023 a câștigat titlul de „Cel mai bun vin alb din Moldova”. Suntem extrem de mândri de această reușită și de faptul că vinul nostru simbolic, Feteasca Regală, continuă să impresioneze cunoscătorii din întreaga lume. Premiul confirmă încă o dată calitatea înaltă a unui vin rafinat, cu arome delicate și un gust de neuitat.
De asemenea, în 2024 vinul nostru Feteasca Albă a obținut Medalia de Aur la renumitul concurs Decanter 2024. Feteasca Albă este rezultatul unui proces meticulos de producție, care îmbină tradiția cu tehnologia modernă. Cu note rafinate și un echilibru elegant între aciditate și complexitate, acest vin a impresionat juriul format din experți cu renume mondial.
În context, aş menţiona şi performanţele remarcabile înregistrate de vinurile noastre la Concursul XXII Concorso Enologico Internazionale Città del Vino 2024, Italia – un prestigios concurs ce adună cele mai bune vinuri din întreaga lume.
Astfel, Cabernet Franc 2022 a obţinut trofeul de aur, la fel ca şi Saperavi 2021. Iar
Sauvignon Blanc 2023 şi Rară Neagră 2022 – trofeul de argint. Fiecare din aceste medalii reflectă dedicația noastră pentru excelență și calitate.
În aceeaşi ordine de idei aş menţiona că, Crama Mircești a obţinut recunoaștere internațională la prestigiosul concurs VINARIUM International Wine Contest 2024, câștigând trei medalii pentru vinurile sale excepționale. Astfel, am obţinut Medalia de Aur Grand 2024 pentru Bardul din Mircești Saperavi 2021. Întruchipând excelenţa și pasiunea viticulturii moldoveneşti, Bardul din Mircești Saperavi 2021 a captat inimile juriului cu aromele sale intense și caracterul complex. De asemenea, am obţinut Medalia de Aur 2024 pentru Bardul din Mircești Cuvee Rouge 2020. Reprezentând o armonie perfectă între Cabernet Sauvignon și Saperavi, Bardul din Mircești Cuvee Rouge 2020 a impresionat prin echilibrul său rafinat și buchetul sofisticat de arome. Şi tot aici aş menţiona Medalia de Aur 2024 pentru Bardul din Mircești Ediţie Specială Fetească Neagră 2020. Fetească Neagră este un soi de strugure emblematic pentru Moldova, iar Bardul din Mircești Ediţie Specială 2020 evidențiază cel mai bine potențialul acestuia. Cu arome bogate și o structură elegantă, acest vin a cucerit juriul.
Un succes pentru noi a fost şi participarea la cea de-a 28-a ediție a prestigiosului concurs Berliner Wein Trophy, de unde ne-am întors acasă cu trei distincții deosebite: două medalii de aur și una de argint.
Aş mai menţiona în context şi participarea la concursul Mundus Vini ediția Spring Tasting 2024, în cadrul căruia Cuvee Rouge 2020 a câștigat medalia de argint, iar Fetească Neagră 2020 a fost răsplătită cu medalia de aur.
Prestaţii excelente am avut şi la prestigiosul concurs ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East, organizat de Association de la Sommellerie Internationale (ASI), dar şi la ProWein, eveniment organizat la Dusseldorf (Germania).
Cu alte cuvinte, anul 2024 a reprezentat încă un pas important în recunoaşterea internaţională a calităţii excepţionale a vinurilor produse de „Crama Mirceşti”.
Dar cum a fost anul din punct de vedere al evenimentelor autohtone specifice la care aţi participat?
Din acest punct de vedere, aş evidenţia participarea la tradiţionalul Vernisaj al Vinului, care şi în acest an a fost un eveniment deosebit, plin de arome rafinate și momente memorabile. Ţin să mulţumesc şi cu această ocazie organizatorilor și tuturor celor care au fost alături de noi pentru o experiență autentică dedicată artei vinului.
În acelaşi context, aş menţiona şi participarea noastră la cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, unde am avut plăcerea să ne cunoaştem mai bine toţi cei care practicăm respectiva activitate. „Crama Mircești” este mândră să facă parte din această comunitate de vinificatori, care își pun toată pasiunea în fiecare sticlă de vin. Respectiva comunitate ne inspiră prin dedicarea lor și ne reamintește că, atunci când pui suflet în ceea ce faci, rezultatul nu poate fi decât excepțional. La acest eveniment noi am surprins cu o selecţie remarcabilă de vinuri de autor, inclusiv ediţii limitate și vinuri premiate la concursuri internaţionale prestigioase.
În 2024 a fost lansat Traseul turistic „Mica Toscana din Moldova”. Ce a însemnat aceasta pentru dvs.?
Acest traseu este unul de maximă importanţă pentru noi, deoarece unește vinăria noastră cu punctul de trecere a frontierei de la Sculeni. Itinerarul asigură călătorilor un timp de odihnă activă prin drumeție, alergare sau ciclism, pe o distanță de aproximativ 80 de kilometri, oferind o oportunitate unică de a descoperi peisajele pitorești a regiunii Mircești din raionul Ungheni. Traseul poate fi parcurs de excursioniști în aproximativ 22 de ore de drumeție, în timp ce o aventură pe bicicletă poate dura aproximativ 9 ore, timp calculat fără opriri. Totodată, traseul poate fi parcurs și în segmente, pentru a descoperi și savura din oferta turistică regională.
Pentru noi lansarea acestui traseu deschide noi oportunităţi şi vom depune eforturile necesare pentru a le valorifica din plin.
Cum credeţi că va fi anul 2025 pentru vinificatorii din Moldova?
În ultimi ani, domeniul vinificaţiei autohtone se dezvoltă destul de intens, iar vinurile noastre se bucură de o recunoaştere şi o apreciere tot mai mare în plan internaţional. Personal consider că acest trend se va păstra şi în 2025, dar şi în anii următori. Da, desigur, sunt şi unele probleme care frânează dezvoltarea domeniului, însă, pe lângă probleme, sunt şi multe perspective, care nu trebuie ratate. Iar valorificarea acestora va însemna şi o garanţie a dezvoltării din continuare a vinificaţiei autohtone.
Ce planuri de viitor are „Crama Mirceşti”?
Vom continua implementarea pas cu pas a strategiei de dezvoltare pe care o avem, iar aceasta, sunt sigur, va determina noi succese în plan naţional şi internaţional. Ne vom dezvolta în continuare şi vom surprinde cu noi vinuri de calitate. De asemenea, vom pune accent pe infrastructura de care dispunem, investind în ea în continuare, astfel încât să oferim cele mai bune condiţii tuturor celor ce ne vor trece pragul.