Protocolul opțional la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dezbătut pe larg

Protocolul opțional la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dezbătut pe larg

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova și Biroul pentru cooperare tehnică pe lângă Ambasada Austriei au organizat astăzi o masă rotundă unde s-a discutat „Studiul de Fezabilitate privind oportunitatea ratificării Protocolului opțional la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”. Despre aceasta anunță Ministerul Muncii.

Studiul analizează posibilitatea ratificării Protocolului opțional la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (PO la CNUDPD) de către Republica Moldova și examinează, în baza unei imagini de ansamblu a Protocolului, legislația Republicii Moldova și jurisprudența Convenției.

Viceministru în exercițiu Boris Gîlca a reiterat importanța ajustării cadrului legal la standardele internaționale în vederea susținerii drepturilor persoanelor cu dizabilități. “În ultimii ani, am inițiat mai multe proiecte în ceea ce priveşte incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Ratificarea acestui Protocol va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a consolida mecanismul național pentru punerea în aplicare a drepturilor persoanelor cu dizabilități”, a menționat viceministrul Gîlca.

Austria a fost prima țară care a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Prezent la masa rotundă, Ataşatul social la Ambasada Austriei în Chişinău, Gero Stuller, a salutat angajamentul Republicii Moldova de a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități. “Ambasada Austriei, împreună cu alți parteneri de dezvoltare sunt interesați să susțină, și în continuare, politicile statului în acest domeniu”, a declarat Stuller.

Din perspective drepturilor omului, Convenția este o șansă pentru persoanele cu dizabilități să-și realizeze, într-o măsură mai mare, drepturile lor. “Acest document descrie un mecanism de revindicare a drepturilor persoanelor cu nevoi speciale. Doar cu susținerea factorilor de decizie va fi posibilă ratificarea acestui Protocol”, a accentuat Evghenii Goloșceapov, Coordonator Programe, Justiție și Drepturile Omului, PNUD Moldova.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Consolidarea supremației legii și protecției drepturilor omului în Moldova”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afacerile Externe al Austriei, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova, în cooperare cu Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

IMG_5683 IMG_5689 IMG_5691

Maria Roșca

Share