Votul peste hotare, discutat la o masă rotundă

Votul peste hotare, discutat la o masă rotundă

Procesul de vot în diasporă la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent a fost discutat, astăzi, în cadrul unei întruniri, cu participarea membrilor și funcționarilor Comisiei Electorale Centrale, reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, partidelor politice și societății civile. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul Republican Internațional. Scopul principal al evenimentului a fost de a analiza aspectele legate de organizarea și desfășurarea votului în afara țării, a provocărilor și oportunităților, precum și de a identifica soluții pentru perfecționarea cadrului legal și a procedurilor electorale.

Prezent la eveniment, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat că cetățenii moldoveni aflați în străinătate au demonstrat un interes sporit pentru alegerile din acest an. “Eforturile noastre s-au concentrat pe asigurarea unui proces electoral transparent, accesibil și eficient. Ne exprimăm recunoștința pentru implicarea activă a diasporei și pentru colaborarea excelentă cu autoritățile statului și partenerii noștri instituționali”, a conchis Postica.

Pentru alegerile din acest an, autoritățile au decis organizarea a 231 secții de votare, dintre care 3 pentru votul prin corespondență, fapt ce a asigurat accesul la urnele de vot a unui număr record de cetățeni moldoveni din diasporă. CEC, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni aglomerațiile, pentru a optimiza procesele logistice și pentru a garanta dreptul la vot al tuturor alegătorilor. În context, membra Comisiei Electorale Centrale, Tatiana Barburoș, a prezentat o analiză informativă a modului în care a fost desfășura scrutinul, pornind de la aspectele legale, logistice, organizatorice și a acțiunilor de informare și educație electorală. “Pagina web diaspora.cec.md a reprezentat o etapă importantă în facilitarea accesului cetățenilor moldoveni din afara țării la informații esențiale privind procesul electoral. Această platformă a oferit detalii despre procedura de votare, actele în baza cărora e permisă votare, amplasarea secțiilor de votare, alte aspecte relevante”, a menționat membra CEC.

Discuțiile participanților la eveniment s-au axat pe mai multe aspecte ale organizării votului în diasporă, inclusiv elaborarea cursurilor de instruire la distanță și certificarea membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare.

Evenimentul a cuprins și intervenția reprezentanților comunităților diasporale. Aceștia au evidențiat că pentru un proces electoral transparent și bine organizat pentru cetățenii din diasporă, e necesară fortificarea capacităților tuturor actorilor electorali în vederea desfășurării unor ample campanii de informare. Astfel, a fost subliniat rolul esențial al colaborării între autoritățile statului, societatea civilă și partenerii internaționali pentru asigurarea unei participări eficiente și corecte a diasporei în alegerile parlamentare din 2025.

Share