CNA a desfășurat mai multe activități săptămâna trecută

CNA a desfășurat mai multe activități săptămâna trecută

Centrul Național Anticorupție raportează, pentru săptămâna trecută, mai multe acțiuni pe direcția de combatere a corupției în dosare de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență în care au fost vizați trei avocați și un complice.

În primul caz, un avocat din Chişinău și complicele său sunt învinuiți că ar fi pretins și primit sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive. Într-un alt caz, doi avocați au fost puși sub învinuire pentru că ar fi pretins și primit de la persoane aflate în detenție și rudele acestora mijloace financiare în sume ce variau între 1000 și 5000 euro, pentru a influența deciziile magistraților la examinarea cererilor unor condamnați. Ulterior, un avocat și complicele său au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, alt avocat – în arest la domiciliu, iar cel de-al treilea este cercetat în stare de libertate. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au propus pentru transmitere în judecată 5 dosare. La moment, 4 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri infracționale în valoare de circa 400 de mii de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI. Printre acestea se numără o construcție locativă și mijloc de transport și un teren pentru construcție, indisponibilizate într-un caz de organizarea migrației ilegale. Au fost confirmate sechestre pe bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei prin încheieri judecătorești, dar și înghețate 7 milioane de lei. Totodată, ARBI a CNA a lansat Sistemul Informațional ”Registrul Bunurilor Infracționale Indisponibilizate” – o bază de date centralizată care va genera date statistice relevante pentru instituțiile implicate în procesul de recuperare. Astfel, va fi creată o platformă integrată care va sprijini, în mod direct, autoritățile de aplicare a legii în activitatea lor cotidiană.

Centrul Național Anticorupție a organizat o serie de evenimente, dedicate Zilei Internaționale Anticorupție, sărbătorită în fiecare an la 9 decembrie. Anul acesta, CNA a organizat o Cafenea Anticorupție, un Club de discuții cu genericul ”De la idee la acțiune”, Quiz-ul final ”Pro-Integritate”, o ședință cu responsabilii de gestionarea liniilor specializate anticorupție, precum și mai multe instruiri în instituții de învățământ. De asemenea, vineri au fost organizate vizite de studiu la sediul Centrului a mai multor tineri din cadrul liceului ”Iulia Hașdeu”, ai Universității de Stat din R. Moldova și Universității ”Ion Creangă”.

Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 30 de rapoarte de expertiză pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. CNA mai notifică finalizarea a 8 analize operaționale și 7 strategice, eliberarea a 109 caziere de integritate, recepționarea a 49 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 2140 de materiale în cancelaria Centrului.

Share