Ex-premier: „Tot mai greu e să convingi pe cineva să acorde atenție Moldovei”
Ex-premierul Ion Sturza afirmă că imaginea Republicii Moldova a avut de suferit enorm în urma recentelor evenimente. Potrivit lui, “va trebui să treacă ani ca să ne restabilim cât de cât reputația ca stat și oameni cu care se poate de discutat”.
Omul de afaceri notează pe o rețea de socializare despre întâlnirea sa cu Ioan Holender, marele director al Operei de la Viena, cu ocazia unui concert organizat de Fundația Concordia. El spune că la eveniment a fost prezentă elita culturală, de afaceri și politică din Austria, iar fondurile colectate vor fi utilizate pentru noi proiecte de caritate.
“Fundația activează și în Republica Moldova din 2004, construind un orășel al copilului in satul Pârâta, dar și peste 40 de cantine sociale, unde zilnic primesc hrană 5 000 de oameni nevoiași. A fost un moment emoționat, când Președintele Austriei Heinz Fischer i-a acordat minute întregi atenție unui copil cu nevoi specialei, jucându-se cu el, desenând, conversând. Cameramanii prezenți au oprit instantaneu filmările, lăsându-i pe cei doi în intimitate. Un moment de bun simț, rar întâlnit la noi, când politicienii folosesc orice moment pentru PR”, a povestit ex-premierul.
Ion Sturza mai scrie despre “încă o observație tristă pentru noi”: „tot mai greu e să convingi pe cineva să acorde atenție Moldovei. E un sentiment de respingere, antipatie, supărare. După o perioadă de deschidere totală și simpatie, am devenit un fel de paria… În discuții private toți întreabă stupefiați cum s-a furat miliardul, despre oligarhi, criminalitate, ce s-a întâmplat cu „tinerii europeni” care păreau simpatici?! Va trebui să treacă ani ca să ne restabilim cât de cât reputația ca stat și oameni cu care se poate de discutat…”.
„Suntem într-un moment extrem de delicat și pe intern, și pe extern. Dacă nu facem o resetare urgentă a imaginii țării și guvernării, riscăm să fim abandonați nu numai de prietenii externi, dar și de propriul popor. După, ar urma dezintegrarea necontrolată și pierderea statalității. Dar poate aceasta se și dorește?”, se întreabă Sturza.
Mihaela Rotari