Cooperarea regională în domeniul energetic, subliniată la Forumul de politici transfrontaliere EU4Energy, la Chișinău
Consolidarea cooperării regionale pentru dezvoltarea unui sistem energetic rezilient, sigur și sustenabil, a fost subliniată la Forumul de politici transfrontaliere, organizat de Agenția Internațională pentru Energie în cadrul Programului EU4Energy. Evenimentul a reunit lideri din guverne, agenții de reglementare, experți din domeniul energetic și reprezentanți ai industriei din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană. În cadrul discursului de la deschiderea evenimentului, Secretarul de Stat, Constantin Borosan a evidențiat sprijinul Uniunii Europene în procesul de modernizare și consolidare a sectorului energetic din întreaga regiune.
„Republica Moldova și Ucraina, datorită sprijinului Uniunii Europene, au făcut un pas important prin integrarea în rețeaua europeană ENTSO-E. Cele două țări au acum priorități bine stabilite pentru continuarea dezvoltării și modernizării infrastructurii energetice conform standardelor europene. Integrarea regională este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre comune în domeniul energiei sustenabile. Cooperarea dintre țările rețelei EU4Energy contribuie la o infrastructură energetică mai puternică și la facilitarea tranziției către o energie curată”, a declarat Constantin Borosan.
De asemenea, Forumul a evidențiat și alte proiecte regionale importante, precum conexiunea Caucazului de Sud cu Uniunea Europeană printr-un cablu submarin, lansat de Azerbaidjan și Georgia împreună cu statele membre ale UE, și investițiile continue în modernizarea interconexiunilor dintre Armenia și Georgia. Aceste inițiative joacă un rol esențial în consolidarea securității energetice regionale și în facilitarea integrării europene.
Discuțiile din cadrul forumului au abordat modernizarea și armonizarea codurilor rețelelor electrice, identificarea surselor de finanțare pentru proiectele de infrastructură și integrarea sistemelor energetice la nivel regional. Potrivit estimărilor, sunt necesare investiții de cca 700 de miliarde USD anual până în 2030, pentru modernizarea infrastructurii și extinderea interconectării transfrontaliere, inclusiv renovarea a peste 25 de milioane de kilometri de rețele electrice la nivel global.
Forumul se desfășoară la Chișinău în perioada 2-3 decembrie și face parte din programul EU4Energy, o inițiativă finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția Internațională pentru Energie, care sprijină țările participante în dezvoltarea politicilor energetice sustenabile și încurajează cooperarea regională pentru o infrastructură energetică integrată.