Medicul care a admis încălcarea secretului votului într-un azil de bătrâni din Comrat, reținut de Poliție

Medicul care a admis încălcarea secretului votului într-un azil de bătrâni din Comrat, reținut de Poliție

În contextul informațiilor privind pornirea cauzei penale în temeiul sesizării depuse de către Asociația ,,Promo-LEX”,  cu privire la încălcarea  secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat, la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024, Poliția Națională informează că a fost pornit un dosar penal în baza articolului 182 alin. (2) din Codul Penal, pentru infracțiunea de – falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării.

Polițiștii din cadrul Direcției de Poliție UTA Găgăuzia în comun cu procurorii din UTA Găgăuzia, prin coordonarea Procuraturii Generale, au desfășurat percheziții la Comrat, soldate cu reținerea medicului care a asistat la procedura de votare a persoanelor în etate.

Oamenii legii au constatat că persoana reținută a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot prin votarea în locul altei persoane, dar și a aplicat abuzul față de funcția deținută pentru influențarea scrutinului electoral și a referendumului.

Din probele acumulate s-a stabilit că persoana a admis acceptarea mijloacelor financiare coruptibile pentru a-și folosi funcția în acest scop.

În urma perchezițiilor efectuate la angajatul medical au fost ridicate probe concludente, înscrisuri ale acțiunilor sale coruptibile, inclusiv, transferurile obținute de medic prin sistemul PSB – Promsvyazbank, din partea organizației criminale ȘOR pentru a admite încălcări în procesul electoral utilizând funcția administrativă .

Menționăm că, persoana reținută  are în proprietate mai multe bunuri imobile, asupra cărora urmează să se decidă aplicarea sechestrului pentru a stabili proveniența acestora, iar în lipsa unei justificări financiare se va decide confiscarea proprietăților și mijloacelor financiare deținute de făptaș.

Astfel, pe caz se vor realiza investigații financiare paralele, pentru a fi determinate  sursele din care au fost achiziționate proprietățile, inclusiv dacă acestea provin din surse ilegale.

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, riscă închisoare de până la 5 ani.

Organele de aplicare a legii reiterează ca orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal.

Share