Analistul Cornel Ciurea despre rezultatul Irinei Vlah la prezidențiale: Ea a demonstrat tuturor că are rating personal, care-i permite să aducă un partid în Parlament

Analistul Cornel Ciurea despre rezultatul Irinei Vlah la prezidențiale: Ea a demonstrat tuturor că are rating personal, care-i permite să aducă un partid în Parlament

Analistul politic Cornel Ciurea a publicat pe www.politics.md o analiză a rezultatelor a cinci candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

„Una dintre cele mai importante concluzii este că Irina Vlah pe bună dreptate poate fi considerată un învingător în alegerile prezidenţiale, fiind, totodată, şi surpriza acestora. Iar în rândurile de mai jos voi explica de ce cred astfel”, a spus Ciurea.

Ciurea spune despre Maia Sandu, că era clar că se va poziţiona pe primul loc în turul întâi, totodată el spune că, responsabilitatea pentru rezultatul rușinos la referéndum este atribuită personal Maiei Sandu, care a venit cu iniţiativa organizării plebiscitului, dar nu a avut capacitate să mobilizeze alegătorii pentru o victorie convingătoare. Expertul consideră că, aceasta, de rând cu faptul că Maia Sandu nu prea are de unde atrage voturi în turul doi, s-ar putea să o coste enorm.

Analistul crede că, Alexandr Stoianoglo, chiar şi dacă a înregistrat un rezultat bun, nu se poate de spus că a devenit purtător de rating personal, iar dacă nu ajunge Preşedinte, cel mai probabil, într-un timp foarte scurt, va rămânea fără rating – procentele acumulate de acesta, pur şi simplu, vor reveni la PSRM.

Cît privește Renato Usatîi, Ciurea consideră că, chiar dacă este pe locul trei, totuşi, a înregistrat un regres semnificativ, comparativ cu precedentele alegeri prezidenţiale, cînd a avut 3-4% mai mult, iar „dacă nu trece nici în viitorul Parlament, Renato Usatîi, cel mai probabil, va pleca pentru totdeauna din politică”.

„Ocupanta locului 5, Victoria Furtună, chiar dacă a obţinut un număr semnificativ de voturi, cel mai probabil, este în aceeaşi situaţie ca şi Alexandr Stoianoglo. Adică, voturile parcă sunt ale ei, dar, totodată, sunt ale altcuiva. Şi nu e clar ce se va întâmpla cu aceste voturi în perioada imediat următoare”, consideră Ciurea.

Expertul spune că, dat fiind această situaţie, din top-5 cel mai bine stă Irina Vlah.

„Pe de o parte, ea a demonstrat tuturor că are rating personal, care-i permite să aducă un partid în Parlament. Pe de altă parte, alegerile prezidenţiale au spulberat mitul că ea ar fi „omul lui Ilan Şor”. S-a văzut foarte clar că anume echipa lui Ilan Şor a împiedicat-o cel mai mult în Găgăuzia natală, în Orhei, dar şi în alte localităţi. De aceea, dacă în top-5 avem doi politicieni care se află în declin evident (Maia Sandu şi Renato Usatîi), şi doi politicieni care au rating personal „împrumutat” (Alexandr Stoianoglo şi Victoria Furtună, atunci concluzia se impune de la sine – Irina Vlah este adevăratul învingător al alegerilor prezidenţiale. Aceasta pentru că scrutinul prezidenţial nu doar i-a consolidat poziţiile şi a înlăturat unele suspiciuni ce existau în raport cu ea, dar şi i-a deschis perspective politice destul de bune, ” afirmă Cornel Ciurea.

Share