Constatările CJI în contextul monitorizării mass-media în campania electorală

Constatările CJI în contextul monitorizării mass-media în campania electorală

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat marți, 15 octombrie, cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie, la care cetățenii sunt invitați să răspundă la întrebarea dacă susțin sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. CJI a monitorizat zece posturi de televiziune: Cinema 1, Exclusiv TV, Gagauziya Radio Televizionu (GRT), Jurnal TV, Moldova 1, N4, Pro TV Chișinău, TV 8, TVC 21 și TVR Moldova.

În cadrul monitorizării, CJI a avut în vizor principalele buletine de știri, emisiunile cu caracter electoral, dar și dezbaterile de la mai multe posturi de televiziune.

Cel de-al treilea raport de monitorizare cuprinde perioada 4-10 octombrie 2024. În acest interval de timp, cele zece posturi de televiziune au difuzat în total 316 materiale cu tangență electorală directă și indirectă. Dintre acestea, 270 au fost știri, 37 emisiuni și nouă – dezbateri.

„Candidatele și candidații electorali, în majoritatea cazurilor, au fost reflectați neutru. Maia Sandu a avut cele mai multe apariții în lumină negativă (23), dar și pozitivă (10 ori), în restul cazurilor tonalitatea fiind neutră (33). Sandu a beneficiat în același timp de materialele pozitive despre activitatea administrației publice centrale și a PAS-ului (76 în total) și a fost în egală măsură defavorizată de materiale în lumină negativă la adresa acestor instituții (73 în total). Victoria Furtună a avut 10 apariții în lumină negativă și patru în lumină pozitivă, în celelalte cazuri fiind vorba despre o abordare neutră (25). Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi și Irina Vlah au fost reflectați preponderent neutru, dar au avut apariții și în context negativ (câte 6, 4 și 5 ori fiecare) și pozitiv (2, 3 și 2 ori, respectiv). Ceilalți competitori și competitoare în cursa electorală au apărut preponderent în context neutru”, a explicat Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

Potrivit concluziilor per post, Cinema 1 a reflectat scrutinul în știri și emisiuni cu participarea tuturor candidatelor și candidaților electorali și partidelor participante în referendum. Tonalitatea reflectării acestora a fost în majoritatea cazurilor neutră. Maia Sandu, candidata PAS, a apărut mai mult negativ, de regulă fiind menționată în context negativ în emisiuni, dar și în lumină pozitivă și neutră, de cele mai multe ori în știri. În lumină pozitivă și neutră au apărut și Renato Usatîi, Natalia Morari, Vasile Tarlev, Ion Chicu și Tudor Ulianovschi, iar ceilalți candidați au fost reflectați doar neutru. Partidele politice au fost reflectate preponderent neutru, cu excepția Partidului „VICTORIE” și ex-Partidul Șor, declarat neconstituțional, care au apărut mai mult în lumină negativă. Tonalitatea reflectării instituțiilor statului a fost preponderent neutră, dar și pozitivă, și negativă. Guvernul a avut mai multe apariții în lumină pozitivă, iar Președinția și Parlamentul – în lumină neutră.

Exclusiv TV a urmărit activitățile electorale, reflectând majoritatea candidatelor și candidaților pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, cu excepția lui Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru. Majoritatea acestora au fost reflectați negativ și pozitiv, în funcție de contextul materialelor. Candidata PAS, Maia Sandu, a apărut preponderent în lumină neutră și negativă, Tudor Ulianovschi, Vasile Talev și Irina Vlah – atât  în lumină pozitivă, cât și negativă, Natalia Morari – doar în lumină pozitivă, iar ceilalți – neutră. Partidele la care s-a făcut referire în știri și emisiuni au apărut mai mult neutru, cu excepția fostului Partid Șor și PAS, care au fost defavorizați de apariții în context negativ. Tonalitatea reflectării reprezentanților APC a fost mai mult neutră.

Postul regional de televiziune publică GRT a reflectat sumar campania în știri, subiectele electorale fiind abordate în special în emisiuni prin filtrul critic al moderatorilor și experților. Tonalitatea actorilor electorali menționați în materialele monitorizate a fost de cele mai multe ori neutră, cu excepția Maiei Sadu, candidată PAS, care a avut cele mai multe apariții negative, în special în emisiuni. Administrația publică centrală și partidul de guvernământ PAS au apărut mai mult în lumină negativă, iar fostul Partid politic Șor, declarat neconstituțional, a avut apariții neutre și pozitive.

Jurnal TV a oferit acces direct în știri tuturor candidaților electorali înregistrați în cursa pentru funcția de președinte ale țării, și majorității partidelor participante la referendum, care au participat la dezbateri. Postul a tratat egal concurenții în știri, informând despre întâlnirile/promisiunile electorale ale tuturor, tonalitatea reflectării fiind în majoritatea cazurilor neutră, iar uneori pozitivă sau negativă. Partidele politice participante la referendum au fost reflectate neutru. Dintre alți actori politici, fostul Partid Șor și Partidul „VICTORIE” au fost reflectați preponderent negativ. Tonalitatea reflectării Guvernului, Președinției și Parlamentului a fost preponderent neutră.

Postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat campania electorală atât în buletinele de știri, cât și în dezbateri organizate atât pentru referendum, cât și pentru alegerile prezidențiale. În perioada de raport, șase candidați au avut acces în materialele postului public de televiziune, tonalitatea reflectării acestora fiind în majoritatea cazurilor neutră. Maia Sandu nu a avut intervenții directe în calitate de candidată a PAS, dar a continuat să fie avantajată de tonalitatea pozitivă a numărului relativ mare de materiale privind activitatea Executivului.

N4 a reflectat campania electorală atât în știri, cât și în emisiuni/dezbateri, oferind acces în buletinele informative tuturor candidaților înregistrați în cursa electorală. Postul a adoptat în continuare o tonalitate diferită în raport cu concurenții electorali, instituțiile statului, dar și cu partidul de guvernământ în știri și emisiuni/dezbateri. Maia Sandu a fost avantajată în știri, inclusiv prin știri despre activitatea Guvernului, și a fost defavorizată în emisiuni și dezbateri, implicit prin mențiunile despre Executiv și PAS. Contracandidații ei, prezenți în emisiuni și dezbateri, au beneficiat de apariții ce i-au pus în lumină pozitivă.

Pro TV Chișinău a oferit acces în știri tuturor celor 11 candidați electorali prin apariții/mențiuni. În perioada de raport nu a fost observată o favorizare sau defavorizare evidentă a vreunui candidat la funcția de șef al statului. La fel, majoritatea partidelor politice la care s-a făcut referire în știri și emisiuni, au fost reflectate neutru, cu excepția ex-Partidului Șor și a Partidului „VICTORIE”, care au apărut preponderent negativ. Tonalitatea reflectării instituțiilor statului a fost de cele mai multe ori neutră, în două situații contextul apariției Guvernului și Președinției fiind pozitiv.

TV8 a reflectat campania electorală mai mult prin prisma activităților CEC, reflectând cinci din cei 11 candidați înscriși în cursa electorală din perspectiva profilurilor de integritate elaborate de redacție. De cele mai multe ori, aceștia au fost prezentați negativ. Partidele politice la care s-a făcut referire în știri și emisiunile relevante monitorizării și APC au apărut mai mult neutru.

TVC21 a continuat informarea succintă despre campania electorală în buletinele News Digest. În emisiunile postului de televiziune au avut acces direct trei concurenți electorali din cei 11, toți fiind puși în lumină pozitivă. Dintre candidați, Maia Sandu a fost defavorizată de cele mai multe mențiuni negative în emisiuni. Ea a mai fost defavorizată de mențiunile în lumină negativă ale PAS, partidul care a desemnat-o în calitate de candidată la funcția de șefă a statului, precum și de aparițiile/mențiunile cu tonalitate negativă ale Guvernului.

TVR Moldova a oferit acces în știri tuturor concurenților electorali. Maia Sandu a fost avantajată de cele mai multe apariții/mențiuni în context pozitiv, iar Victoria Furtună a fost dezavantajată de cele mai multe apariții în context negativ. Ceilalți concurenți au fost reflectați neutru. Prin transfer de imagine, Maia Sandu a fost favorizată și de majoritatea materialelor despre activitatea Executivului, dar și de aparițiile/mențiunile cu tonalitate pozitivă ale partidului de guvernământ.

Raportul anterior de monitorizare, care a cuprins perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2024, a fost lansat la 8 octombrie. Monitorizarea are loc în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte din care face parte și CJI. Următorul raport va fi lansat la 22 octombrie.

Realizarea raportului de monitorizare a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Share