Igor Munteanu: Din păcate, aproape nimic din ce s-a recomandat în Raportul OSCE/ODIHR, publicat în februarie 2024, nu a fost îndeplinit de către Guvern
Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a constatat că „raportul de observare OSCE/ODIHR asupra alegerilor locale din octombrie 5 2023 rămâne și azi un amplu, critic și extrem de relevant document în materie electorală pentru R.Moldova. Din păcate, aproape nimic din ce s-a recomandat în Raportul OSCE/ODIHR, publicat în februarie 2024, nu a fost îndeplinit de către Guvernul RM, la fel ca ȘI alte guverne anterioare acestuia, așa cum se notează la p.30.. Diferența este totuși esențială prin faptul că guvernele anterioare nu au pretins să fie pro-europene, iar PAS pretinde și azi”.
„Practic, niciuna dintre recomandările prioritate conținute în Raportul OSCE/ODIHR (2024) pe baza observării alegerilor locale din noiembrie 5, 2023 nu au fost îndeplinite. Mai mult, Raportul OSCE/ODIHR a fost ascuns, camuflat, ignorat, atât de către autorități, cât și de vocală (altădată) societate civilă, ocupată de orice pe lume, mai puțin de impunerea la răspundere a autorităților față de acest raport, corelat și unor Opinii acide ale Comisiei de la Veneția, rămase și ele fără răspuns. În schimb, laudele fără sfârșit din partea unor „zeloși” adulatori, premii și ditirambe nejustificate crează o realitate paralelă în care nu se găsește loc și pentru opiniile unor cetățeni ai RM, care-și doresc reguli clare și democratice, în care fiecare să fie egal în fața legii, pentru că asta face cetățeanul moldovean să se simtă cu adevărat european, sa1ei dorească Europa, nu altfel”, a subliniat politicianul.
Igor Munteanu a enumerat câteva dintre recomandările neîndeplinite din Raportul OSCE/ODIHR, reiterând astfel „cât de mare este prejudiciul adus de ignorarea lor acestui scrutin prezidențial din 20 octombrie, 2024, deja lovit de grave vicii și lacune”.
„1) Asigurarea independenței CEC, revizuirea componenței sale pentru a nu permite dominația unui singur partid politic în ajunul alegerilor prezidențiale și parlamentare.
2) Exercitarea controlului parlamentar asupra deciziilor Comisiei pentru situației excepționale, mai ales atunci când alegerile sunt desfășurate în perioada declarată drept ”stare excepțională”.
3) Deși se recunoaște necesitatea de a garanta integritatea alegerilor, trebuie de menținut, în spiritul bunelor practici internaționale dreptul de a vota pentru toți alegătorii, care-și pot schimba reședința în ajunul datei alegerilor, fie la locul lor vechi ori nou de reședință;
4) Condiția cerută de a întruni un anumit grad de educație formală pentru a candida la funcția de primar trebuie să fie revizuită
5) În spiritul obligațiilor și standardelor internaționale, deciziile care privesc suspendarea candidaților trebuie să se întemeieze pe principiile de legalitate, legitimitate și proporționalitate. Pentru a Evita prejudiciile nereparabile dreptului de a candida, legislația și instituțiile electorale trebuie să garanteze remedii rapide și efective persoanelor implicate.
6). Concurenții și demnitarii cu funcții înalte în stat trebuie să evite utilizarea resurselor pe care le controlează în stat sau în raport cu diverse proiecte finanțate de stat pentru a exploata diverse avantaje electorale în perioada campaniei electorale. CEC trebuie să sancționeze rapid și proporțional orice încălcări ce țin de principiul egalității tuturor participanților în procesul electoral, indiferent de statutul deținut de concurenți în structurile statului .
7. Restricțiile aplicate libertății de expresie trebuie să fie proporționale și adecvate scolui legitim, limitând intervențiile mult prea restrictive. Suspendarea ori anularea unor licențe de emisie ar trebui să fie impuse numai dacă difuzorul este răspunzător de încălcarea serioasă și repetată a unor restricții legitime sau de un conținut considerat ilegal conform unei decizii judecătorești”.
„Menținerea acestor deficiențe în organizarea alegerilor din acest an vorbește elocvent despre faptul că guvernele tind să utilizeze resursele statului în interes partizan. Fără control democratic, partidele își subordonează politic controlul asupra instituțiilor statului, ajungând să devină antipodul propriilor idealuri și scopuri propuse la alegerea lor, abuzând de puterea politică, tratând cu lipsă de respect și superioritate recomandările unor organizații internaționale pentru că ”puterea absolută corupe în mod absolut”. Și aceste alegeri prezidențiale sunt lovite de vicii serioase”, a conchis liderul CUB.