La Chișinău a fost inaugurată cea XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului

La Chișinău a fost inaugurată cea XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului

Astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a fost inaugurată cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, un eveniment emblematic pentru Republica Moldova, care atrage atenția asupra calității excepționale a vinurilor moldovenești și a tradiției milenare de vinificație.

Într-un cadru festiv, 99 de producători de vin din întreaga țară își prezintă produsele, oferind vizitatorilor ocazia de a explora o selecție impresionantă de vinuri, inclusiv ediții limitate și soiuri autohtone. Evenimentul a reunit oaspeți din Uniunea Europeană printre care comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski,, miniștrii agriculturii din țările baltice și parteneri de dezvoltare.

În deschiderea evenimentului, vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța viticulturii pentru Republica Moldova și a adus mulțumiri tuturor celor implicați în dezvoltarea acestui sector. Oficialul a evidențiat faptul că Ziua Națională a Vinului nu este doar despre vin, ci mai ales despre oamenii care fac posibilă producția acestuia: „Viticultorii și vinificatorii sunt cei care muncesc și fac ca vinul nostru să fie cu adevărat uimitor. Astăzi, vorbim despre tradiția vitivinicolă a Republicii Moldova, despre cultura și istoria noastră, despre felul în care vinul și vița de vie sunt parte integrantă a identității noastre. În aceste zile, cramele din Republica Moldova au ușile deschise și vă așteaptă să descoperiți procesul de producție, al vinurilor noastre.”

Comisarul european pentru Agricultură a transmis un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, subliniind importanța integrării țării în Uniunea Europeană: „Vreau să vă felicit pentru organizarea acestui eveniment de care trebuie să fiți mândri. Este un mare succes și o încununare a tradiției de lungă durată și a produselor de înaltă calitate, în special a vinurilor. Europa nu este completă fără Republica Moldova. Uniunea Europeană are nevoie de voi, iar Moldova are nevoie de Uniunea Europeană. Sunt convins că rezultatele referendumului ce va urma vor fi pozitive și vă vor deschide drumul către accesul la piața europeană pentru produsele voastre agricole și vitivinicole.”

Totodată, vicepremierul a anunțat lansarea, începând cu anul 2025, a Programului Național de Dezvoltare a Viticulturii, care va include subvenții de 300.000 de lei/ha pentru plantațiile de viță-de-vie cu soiuri autohtone. Această inițiativă este menită să susțină extinderea plantațiilor viticole și să asigure o materie primă de calitate superioară pentru producerea vinurilor moldovenești.

De asemenea, ministrul a anunțat că în anul 2025, Republica Moldova va găzdui Congresul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), un eveniment de amploare mondială, care va consolida poziția țării noastre pe harta globală a producătorilor de vin de calitate.

Pe 5 și 6 octombrie, iubitorii de vin sunt invitați să participe la acest eveniment național, să interacționeze cu producătorii și să descopere poveștile de succes.

Share