Proiectele de dezvoltare a rețelei de transport a gazelor naturale declarate ca fiind de utilitate publică

Proiectele de dezvoltare a rețelei de transport a gazelor naturale declarate ca fiind de utilitate publică

Comisia de cercetare prealabilă a votat joi în unanimitate pentru declararea ca fiind de utilitate publică proiectele de dezvoltare a rețelei de transport a gazelor naturale. Este vorba de patru gazoducte pe direcțiile Prut – SMG Ungheni – PMG Todirești pe o lungime de aproximativ 11, Ungheni – Bălți – Drochia, pe o lungime de aproximativ 95 km, Centura Chișinău cu o lungime de aproximativ 60 km și construcția conductei magistrale pentru racordarea conductei Cimișlia-Hîncești la inelul gazoductului Chișinău, pe o lungime de aproximativ 40 km.

Proiectele fac parte integrantă din Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, precum și din conceptul Strategiei Energetice până în anul 2050. Aceste proiecte au drept scop consolidarea securității energetice a țării, prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Conducta Prut – SMG Ungheni – PMG Todirești esteinclusă în Planul de dezvoltare, va fi construită în perioada 2025-2028. Aceasta are ca scop consolidarea infrastructurii de transport a gazelor naturale dinspre vestul Europei și evitarea congestiilor fizice cauzate de schimbarea fluxurilor de aprovizionare.

Conducta Ungheni – Bălți – Drochia urmează a fi construităîn perioada anilor 2026-2029 și vizează consolidarea infrastructurii de transport pe direcția nord-sud a țării și crearea unor capacități suplimentare de transport a gazelor spre depozitele subterane de gaze din Ucraina.

Centura Chișinău și conducta spre Cimișlia – Hâncești vor fi construite în perioada 2025-2028. Aceste două conducte au rolul de a întregi infrastructura de transport a gazelor naturale în această zonă, de a evita congestiile fizice în aprovizionarea consumatorilor din municipiu și din regiune.

La recomandarea Comisiei de cercetare prealabilă, aceste proiecte urmează a fi declarate de utilitate publică printr-o lege specială, care va permite exproprierea terenurilor relevante pentru construcția gazoductelor.

Toate aceste proiecte vor fi realizate în conformitate cu normele europene de securitate și protecție a mediului, contribuind astfel la consolidarea Republicii Moldova ca un coridor energetic important în regiune.

Share