„Găsește Dinoteriul” – aplicație pentru vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

„Găsește Dinoteriul” – aplicație pentru vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

Vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău vor avea parte, din această toamnă, de o nouă experiență inovativă datorită aplicației „Găsește Dinoteriul”, lansată pe 1 octombrie. Este vorba de un joc educativ și distractiv bazat pe tehnologia de realitate augmentată (RA), care ghidează publicul prin perioade istorice îndepărtate alături de un pui de Dinoteriu.

Aplicația aduce la viață unul dintre cele mai populare exponate ale muzeului – scheletul de Dinoteriu. Utilizând tehnologia AR, vizitatorii trebuie să parcurgă traseul muzeului pentru a ajuta puiul de Dinoteriu să-și găsească mama, iar în același timp să descopere istoria naturală. Aceasta, atât în cadrul expoziției permanente, cât și interacționând cu nouă exponate vechi. De la mijlocul lui octombrie, aplicația va fi disponibilă deopotrivă pe telefonul mobil și pe tabletă.

„Mă bucur că cel mai vechi muzeu național din Republica Moldova oferă o aplicație care este și o experiență educativă pentru copii, dar și una de interes pentru părinții lor. Unul dintre obiectivele noastre majore e să aducem soluții creatoare și inedite în activitatea muzeelor noastre. Datorită lor, copiii vor avea experiențe mult mai moderne, iar muzeele vor putea să-și promoveze mai bine exponatele”, a spus cu prilejul lansării aplicației Secretarul de Stat Andrei Chistol.

Potrivit oficialului, această aplicație nu doar că aduce tehnologia mai aproape de patrimoniul cultural al țării, dar creează și o punte între generații, facilitând un dialog captivant între trecut și prezent, într-un mod accesibil și atractiv pentru toți vizitatorii. Ea este un exemplu cum putem diversifica oferta culturală și turistică a Moldovei cu ajutorul inovației și al tehnologiei, și a o adapta la tendințele actuale din turismul internațional. Astfel, muzeul își propune să atragă public nou, inclusiv familii, tineri și turiști din diverse țări, care sunt în căutare de activități inedite.

„Parteneriatele puternice, cum sunt cele din acest proiect – cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, companii de telecomunicații și agenții creative -, sunt esențiale pentru acest efort. Suntem recunoscători pentru susținerea acordată în realizarea acestor idei de către partenerii noștri strategici și rămânem deschiși pentru noi colaborări”, a menționat Secretarul de Stat Andrei Chistol.

Aplicația este dezvoltată în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în cadrul programului „Muzeele Viitorului”, parte a inițiativei „Moldova Creativă”.

Share