IGSU desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în sezonul de recoltare a strugurilor

IGSU desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în sezonul de recoltare a strugurilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență își continuă misiunea de a proteja viața și sănătate comunității, desfășurând activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

Pe parcursul sezonului de recoltare a strugurilor, salvatorii și pompierii din nordul, centrul și sudul țării merg în sectorul locativ, pe la gospodăriile oamenilor îndemnându-i să fie foarte prudenți în procesul de producere a vinului în condiții casnice. Recent, angajații IGSU au ajuns în localitățile din raioanele Taraclia, Soroca, Sîngerei, Cimișlia, Nisporeni, Fălești, dar și UTA Găgăuzia. Aici, specialiștii au comunicat cu gospodarii pasionați de vinificație, oferindu-le sfaturi pentru a asigura un proces de producție sigur.

Salvatorii au comunicat cu oamenii despre pericolele generate de procesul de fermentare a strugurilor, care emană dioxid de carbon, un gaz inodor și incolor, care poate duce la intoxicații grave, chiar și decese. Pentru a verifica, siguranța spațiului unde se păstrează vinul, este necesar de aprins o lumânare înainte de a intra în beci sau subsol. Dacă lumânarea arde normal, aportul de oxigen este suficient, iar dacă aceasta se stinge indică faptul că oxigenul este insuficient și există risc de intoxicație.

De asemenea, specialiștii au recomandat oamenilor să asigure o ventilație permanentă a beciurilor unde se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul. Totodată, salvatorii au îndemnat cetățenii să nu intre fără echipament de protecție în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat, iar pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber.

Pompierii au comunicat și despre simptomele care apar în urma intoxicației cu dioxid de carbon, aceasta se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024, în această toamnă au fost deja înregistrate 2 cazuri mortale de intoxicație cu dioxid de carbon.

Share