Dorin Recean a discutat cu primarii din raionul Rîșcani: „Vă îndemn să continuați investițiile în proiecte care să genereze condiții mai bune de viață”

Dorin Recean a discutat cu primarii din raionul Rîșcani: „Vă îndemn să continuați investițiile în proiecte care să genereze condiții mai bune de viață”

Prim-ministrul Dorin Recean și-a început vizita de lucru în raionul Rîșcani cu o întrevedere la care au participat reprezentanții autorităților publice locale și ai serviciilor desconcentrate. Interlocutorii au discutat despre beneficiile Programului „Satul European”, procesul de integrare europeană și soluțiile pentru problemele din localitățile raionului Rîșcani.

Șeful Executivului a accentuat necesitatea colaborării autorităților publice locale cu cele centrale, pentru a investi în restabilirea bazinelor de acumulare, dar și pentru a mobiliza comunitățile în cazul unor noi intemperii. La fel, au fost abordate subiecte privind importanța investițiilor în infrastructura rurală de irigare, în construcția rețelelor de apeduct și canalizare, dar și în educație.

Premierul a subliniat că, în acest an, numărul proiectelor câștigate de primăriile din raionul Rîșcani, prin intermediul Programului „Satul European”, s-a dublat față și de ediția din 2022. „Acest lucru demonstrează nu doar ambiția primarilor de a obține mai multe fonduri pentru modernizarea comunităților, dar și angajamentul de a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor”, a menționat șeful Executivului.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că fiecare proiect câștigat aduce schimbări vizibile în satele și orașele din țară – sisteme de apă și canalizare, iluminat stradal, drumuri reabilitate, clădiri renovate și eficiente energetic. „Trebuie să construim Europa aici, la noi acasă. Ne bazăm pe colaborarea noastră cu UE, care ne va oferi sprijin financiar pentru proiectele de dezvoltare și modernizare a infrastructurii”, a declarat premierul.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a reiterat importanța consolidării capacităților de scriere a proiectelor, în contextul în care, în procesul de integrare europeană, țara noastră va beneficia de fonduri de preaderare. La fel, premierul a specificat că primarii trebuie să discute cât mai des cu localnicii, pentru a implementa proiecte de care au nevoie oamenii.

„Vă felicit pentru efortul pe care îl depuneți la dezvoltarea localităților și vă îndemn să continuați investițiile în proiecte care să genereze condiții mai bune de viață”, a transmis Dorin Recean.

În total, prin intermediul Programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, în raionul Rîșcani au fost realizate 22 de proiecte, Guvernul investind peste 25 de milioane de lei. De asemenea, alte 18 proiecte, cu o valoare totală de peste 43 de milioane de lei, au fost selectate în urma concursului din acest an.

Share