Andrei Năstase: Când ești în fruntea țării, trebuie să te gândești la fiecare măsură pe care o iei și la impactul acesteia asupra cetățenilor!

Andrei Năstase: Când ești în fruntea țării, trebuie să te gândești la fiecare măsură pe care o iei și la impactul acesteia asupra cetățenilor!

„Moldoveni, 220 000 de persoane tinere, în putere au plecat din țară în ultimii 3 ani. De la începutul mandatului Maiei Sandu, datoria publică a crescut de aproape 2 ori, de la 67,8 mlrd lei sau 25 mii lei pentru fiecare cetățean sau 62 mii de lei pentru fiecare angajat oficial din țara, până la aproximativ 125 mlrd lei. 51,6 mii lei constituie azi datoria ce revine fiecărui cetățean rămas în țară și cca 140 mii lei pentru fiecare angajat în câmpul muncii sau de 2,7 ori mai mare decât la început de mandat al Maiei. Investițiile au scăzut. Sărăcia e din ce în ce mai mare! Ce face PAS în condițiile astea?”. Declarațiile au fost făcute de Andrei Năstase, candidat independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

„Spre informare în ultimele 2 decenii zonele economice libere au reprezentat unicul instrument de atragere a investițiilor străine în economia națională de peste 500 mln. euro, lucru care a permis crearea a peste 20 000 de locuri de muncă și care au o contribuție directă și indirectă la formarea bugetului de stat și cel național.

Astfel, prin inițiativa legislativă menționată s-au anulat toate preferințele fiscale și vamale oferite prin lege. Rezidenții noi nu vor mai avea nicio facilitate.

Ce înseamnă asta pentru Moldova și care sunt consecințele?

Mai puține investiții, mai puțini bani la buget, adică o nouă gaură care se va reflecta în viața noastră. Firmele străine se vor îndrepta spre alte locuri mai atractive din punct de vedere fiscal, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă”, a menționat politicianul.

Andrei Năstase a spus, în context, ce va face el, dacă va fi ales șef al statului:

„Ce voi face eu dacă îmi veți acorda încrederea:
Voi restabili preferințele fiscale și vamale pentru toți rezidenții ZEL, inclusiv a celor nou-veniți;
Voi obține uniformizarea / extinderea termenelor de funcționare a zonelor libere – 2050 sau 10 ani după aderare la UE;
Anularea taxei pe venit a companiilor rezidente în ZEL.
Asumarea costurilor pentru crearea infrastructurii critice pentru noii rezidenti ai ZEL care creează cel puțin 100 de locuri de muncă și mai mult”.

„Incompetența PAS ne aduce în sapă de lemn. Când ești în fruntea țării, trebuie să te gândești la fiecare măsură pe care o iei și la impactul acesteia asupra cetățenilor!”, a subliniat candidatul.

Share