Irina Vlah: E nevoie de creat o legătură directă între investitorii străini și președintele Republicii Moldova

Irina Vlah: E nevoie de creat o legătură directă între investitorii străini și președintele Republicii Moldova

Irina Vlah, președinte și fondator al „Platformei Moldova”, pretendent la șefia statului, afirmă că, în ultimii ani, investitorii străini nu prea s-au grăbit să investească în Republica Moldova, dar și că în ultima vreme asistăm la deciziile mai multor investitori de a se retrage de pe piața noastră. Astfel, politiciana spune că e nevoie de măsuri pentru atragerea și menținerea investițiilor străine și o soluție, în opinia sa, ar fi crearea unei legături directe cu președintele țării, adică să fie creată o Comisie de lucru cu investitorii.

„Cunoaștem cu toții exemple mai că nu din primele zile ale independenței Moldovei, când oficialități de rang înalt cereau mită fabuloasă doar pentru „intrarea” pe piața țării noastre. Vorbim de sute de mii de dolari/euro. Cândva vom număra câți investitori am pierdut din cauza corupției și câți nu vom mai primi pentru că și-au deschis unități de producție în România sau Ucraina. Da, există o concurență uriașă pentru investitorii din regiune.

Soluția problemei este crearea unei legături directe cu președintele. Investitorul trebuie să fie sigur că va fi ascultat. Comisia de lucru cu investitorii ar trebui să funcționeze în subordinea Președintelui Republicii Moldova, garantul Constituției. Președintele, a cărui sarcină principală este de a reprezenta țara pe scena internațională, are inclusiv sarcina de a prezenta și a arăta aspectele pozitive pentru investitorii străini în deschiderea unei afaceri în țara noastră”, a scris ea într-un comentariu la subiectul investițiilor străine în Republica Moldova.

Irina Vlah a mai spus că, chiar dacă este greu să ajungi la președinte în prima zi, Comisia sus-menționată ar trebui să fie absolut accesibilă celor care investesc în economia moldovenească.

„Cel puțin o dată pe săptămână, Comisia trebuie să furnizeze șefului statului informații despre modul în care trăiesc investitorii în Moldova astăzi. Și atunci nu ar fi probleme cu mita dacă cineva dorește să intre pe piața noastră. Nu vor fi probleme cu „atacuri” la adresa investitorilor de la organele fiscale, primarii și consiliul concurenței. Așa cum s-a întâmplat recent cu Sumitomo”, a precizat ea.

Politiciana a mai menționat că, atunci când investitorii au întotdeauna acces direct la comisia prezidențială și orice funcționar știe despre asta, atunci mita și atacurile se vor opri brusc.

Share