Producătorii de energie regenerabilă au primit notele de decontare

Producătorii de energie regenerabilă au primit notele de decontare

Cei peste 100 de producători de energie regenerabilă cu statut eligibil și cu care SA Energocom are contracte de achiziție a energiei electrice au primit notele de decontare și facturile pentru dezechilibrele generate în 2022 și 2023.

Conform Regulilor pieței energiei electrice, în vigoare de la 1 iunie 2022, fiecare kilowatt generat în rețeaua națională peste prognoza asumată de antreprenori sau, după caz, diferența în minus are un cost ce urmează a fi plătit. La fiecare final de lună, producătorii primesc bani pentru cantitatea de energie prognozată, iar ulterior operatorul sistemului de transport – Moldelectrica – centralizează datele cu energia produsă real și remite costuri pentru fiecare grup de echilibrare. În consecință, Energocom a achitat în totalitate facturile emise de către Moldelectrica aferente dezechilibrelor de energie electrică pentru 2022 și 2023 și a calculat dezechilibrele, atât cele pozitive, cât și cele negative pentru fiecare producător în parte.

Per ansamblu, în cadrul grupului gestionat de Energocom, prețul dezechilibrelor pozitive (când producătorii au produs mai mult decât au prognozat) variază între 150 lei/MWh și 676 lei/MWh.

În cazul dezechilibrelor negative (când producătorii au prognozat mai mult decât au produs real) costurile ce urmează a fi rambursate oscilează lunar între 337 lei/MWh și 2452 lei/MWh.

Prețul acestor dezechilibre în cadrul grupului de echilibrare gestionat de Energocom sunt de regulă de două-trei ori mai mici în comparație cu cazurile în care agenții economici ar avea contract direct cu Moldelectrica, fapt ce argumentează avantajul accederii în cadrul grupului nostru de echilibrare.

Calcularea dezechilibrelor a fost revăzută în trecut de câteva ori, inclusiv urmare a intervențiilor Comisiei pentru Situații Excepționale și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Parlamentul a votat la sfârșitul anului 2023 modificări la Legea nr. 10 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, în baza căreia de la 1 ianuarie 2024 se aplică o nouă formulă la calcularea dezechilibrelor. Pentru luna ianuarie aceste note de decontare au și fost remise producătorilor vizați.

Share