Deputați ai BCS s-au întâlnit, la Strasbourg, cu Președintele Comisiei de la Veneția

Deputați ai BCS s-au întâlnit, la Strasbourg, cu Președintele Comisiei de la Veneția

La Strasbourg, deputații BCS Vlad Bătrîncea, Adela Răileanu, Constantin Starîș, precum și reprezentanți ai societății civile din Moldova, au avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy – Malaurie.

În cadrul discuțiilor a fost reiterată necesitatea promovării în Republica Moldova a unor reforme veridice, în spiritul principiilor democratice și în baza unor mecanisme clare și oneste, efectele cărora să poarte caracter durabil și nu unul de moment sau de conjunctură politică. Potrivit deputaților BCS, asemenea reformele pot fi realizate doar prin consens larg cu societatea civilă și opoziția, principiu ignorat de actuala guvernare.

Parlamentarii BCS au atenționat oficialul european că guvernarea PAS, în intenția de a păstra puterea cu orice preț, încălcă frecvent normele statului de drept, limitează dreptul la libera exprimare, controlează politic mass-media, persecută persoanele care gândesc altfel. Drept exemplu în acest sens a fost adus proiectul de modificare a Codului Penal al Republicii Moldova, elaborat de PAS, care prevede noi măsuri împotriva acțiunilor de trădare de patrie și spionaj, acest proiect fiind în esență un atac la pluralismul de opinii și un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare.

De asemenea, deputații BCS au constatat eșecul guvernării actuale în procesul de reformare a justiției, în rezultatul căreia din sistem masiv pleacă judecătorii, iar cetățenii sunt nevoiți să meargă în instanță ani de zile pentru a obține o decizie judecătorească.

Totodată au fost aduse critici guvernării pentru ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în procesul de asigurare a independenței sistemului procuraturii, inclusiv amintind despre numirea în funcții a procurorilor pe criterii politice.

În altă ordine de idei, deputații au vorbit despre amendarea de către majoritatea parlamentară PAS a legislației electorale într-un an electoral, ceea ce contravine Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția. În context, reprezentanții opoziției parlamentare s-au referit la Legea cu privire la votul prin corespondență, aprobată de PAS fără avizul Comisiei de la Veneția, care a fost contestată de BCS la Curtea Constituțională. Deputații au argumentat că această lege încalcă principiile constituționale și internaționale care garantează drepturi egale tuturor alegătorilor, indiferent dacă se află în țară sau înafara ei, și este elaborată doar pentru a asigura candidatului PAS voturi suplimentare în alegerile prezidențiale.

În această ordine de idei, a fost menționat și referendumul de aderare la UE, organizat de PAS concomitent cu alegerile prezidențiale, în pofida normei legale, care potrivit vorbitorilor nu are nimic în comun cu integrarea europeană, ci este un paravan pentru a asigura cel de-al doilea mandat prezidențial Maiei Sandu.

Parlamentarii BCS au solicitat partenerilor europeni să acorde o atenție sporită acțiunilor partidului de la guvernare din Moldova pentru a readuce situația în albia normalității.

Share